АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ ЯНЕВ ОСВОБОЖДАВА ШЕФОВЕТЕ НА ДАНС И НА РАЗУЗНАВАНЕТО

Бойко Рашков
18.05.2021 / 18:45

Премиерът Стефан Янев ще освободи шефовете на спецслужбите у нас, вика спешно тези, които са си взели отпуски до есента. Очаква се това да се случи днес или утре. Това съобщи пред БНР днес вътрешният министър Бойко Рашков. Отпуските им ще бъдат прекратени веднага, каза Рашков. По думите му държавата няма как да работи с тези хора.

"ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?!

Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият продължава тази политика", заяви служебният министър.

"С решаващото участие на предишното правителство редица служители на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в държавата - Държавна агенция “Финансов контрол” - Начев, който е служител на тази агенция, една цяла служба има в КПКОНПИ, съставена само от служители на ДАНС - Антон Славчев, трето - Националното бюро за контрол на СРС. И там са настанени двама - Илко Желязков и Пламен Колев", разкри още Рашков.

Той коментира излезлите в отпуск служители на службите, които по всяка вероятност ще бъдат освободени.

"Ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция са призвани да осигуряват националната сигурност, сменя се правителство, на което трябва да служат, и тях ги няма.

“Излязоха в отпуск по време на жътва - когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на гражданите, че няма да има измами. И тук видях спекулации - не всички са в неплатен отпуск, някои се явиха, когато бяха поканени. Могат да бъдат върнати на работа и да бъдат освободени. Смятам, че това трябва да стане. Не може ръководителите на службите да са в неизвестност. Днес или утре ще са поканени отново и ще видим как ще се действа, ако не се явят", посочи Рашков и подчерта, че не би могъл да работи с тях.

Причината - ДАНС е извършвала редица престъпления във връзка с използването на СРС.

"Те бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления. Но те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са скрили в КПКОНПИ (Сотир Цацаров, бел.ред.). А другият продължава тази политика. Но един съдия отиде на съд (Владимира Янева, бел.ред.). Не искам да я оправдавам, но разглеждам случая в цялост - онези, които са й поднесли документите, останаха ненаказани.

Ако Борисов беше казал на Цацаров, той щеше да образува дела и за други съдии. Бях там, когато имаше телефонен разговор между него и Борисов и видях как Цацаров си обърна становището по въпроса да се образува ли или не производство срещу Янева", разкри Бойко Рашков.

От справка вчера стана известно, че в дълъг отпуск до септември са председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване".

В платен и кратък отпуск и е председателят на Държавната агенция "Технически операции" Цветан Китов. Единствено той се е отзовал на поканата в Министерския съвет, каза Рашков.

В ефира на Би Ти Ви вчера служебният вътрешен министър каза, че ще се наложат още смени на ръководни кадри в МВР.

От прокуратурата отказаха коментар на думите на Рашков.

Както вече писахме, председателите на ДАНС, ДАР и ДАТО са в неплатен отпуск от началото на май, за което съобщиха от правителствената пресслужба.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. Функциите му изпълнява единият от заместник-председателите на агенцията и оперативното ръководство на контраразузнаването работи.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.

Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително.

Вмера служебният вътрешен министър Бойко Рашков разкри, че ръководни кадри в службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство. Рашков не уточни за колко души става дума, но заяви, че са "прекалено много на брой".

След изказването на министъра НСО излезе с позиция, в която съобщи, че началникът на националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев изпълнява задълженията си в момента и не е в отпуск.

"Епицентър", БНР

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев