АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НАМЕКНА, ЧЕ ЗАПАДНИ СЛУЖБИ СТОЯТ ЗАД КИБЕРАТАКА

 Сергей Наришкин
18.05.2021 / 13:04

Наришкин определи като нелепи и дори жалки обвиненията срещу Русия в кибератаки, отравяния и намеса в чужди избирателни кампании.

Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин категорично отрече обвиненията, че тя стои зад хакерската атака срещу американската компания Solar Winds. В интервю за Би Би Си Наришкин намекна, че атаката може да е дело на западните служби.

По повод твърденията, че руското разузнаване стои зад хакерската атака срещу Solar Winds, той заяви:

„Поласкан съм да чуя такива високи оценки за Службата за външно разузнаване, която оглавявам, но не е в стила ми да си приписвам творческите достижения на други автори и други изпълнители“.

Сергей Наришкин намекна, че атаката може да е дело на американските и британските служби. Той се позова на секретни документи, огласени през 2013 г. от емигриралия в Русия бивш агент Едуард Сноудън. Документите описват тайното сътрудничество между тези служби и водещите технологични компании и интернет доставчици.

„Не искам да твърдя, че тази хакерска атака е извършена от американските агенции или от една от тях, но въпреки това, повтарям, тактиката е сходна“, каза Наришкин.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев