АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АРКАДИ ШАРКОВ: ВРЕМЕННИТЕ МЕРКИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ СЛЕДВА ДА БЪДАТ УДЪЛЖЕНИ

 Аркади Шарков
17.05.2021 / 09:52

Кризата все още не е приключила и временните мерки за подпомагане би следвало да бъдат удължени поне с още няколко месеца, докато има предвидимост и яснота за бизнеса. Това каза пред БНР Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Тъй като служебното правителство е изправено пред теглене на нов дълг – вътрешен или външен, трябва да се види дали има оставен фискален буфер, за да може той да бъде преразпределен за разплащания по тези програми за известно време, посочи икономистът.

Ще бъде негативен сигнал към външните пазари служебно правителство да тегли външен дълг, уточни Шарков и допълни, че се очакват и постъпления по програма „Шуър“ (SURE).

Шарков предупреди за рисковете от превръщането както на лечебните заведения, така и на част от икономиката в „зомби икономика“, разчитаща предимно на държавни помощи.

„Към момента в НЗОК има пари за разплащане до края на годината по отношение на клиничните пътеки, на стабилността на бюджета в тази му част, но това дали правителството ще може да задели още милиони за допълнително възнаграждение на лекари, медицински сестри не се знае“, коментира Аркади Шарков в предаването „Преди всички“.

Здравната каса в момента няма резерв и при евентуална четвърта вълна разходите отново ще нараснат, поясни Шарков.

Между 3 и 4 хиляди лева е средната цена на лечение за един пациент с Covid-19, при тежките случаи тя достига до 11 – 12 000, а клиничната пътека е 1200 лева, отбеляза още икономистът. По думите му дали ще бъдат компенсирани лечебните заведения, остава тепърва да бъде изяснено.

Шарков е на мнение, че при евентуална четвърта вълна трябва да се преосмисли моделирането на болниците и да има такива, които да лекуват пациенти с коронавирус, но в останалите приемът да не е ограничен. „Защото всяко едно забавяне води до много повече проблеми в другите заболявания.“

bnr.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев