АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

За 15-и пореден път в страната ни се провежда здравна кампания по този повод
17.05.2021 / 09:43

17 май е Световен ден за борба с хипертонията, той се отбелязва с инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония . За 15-и пореден път в страната ни се провежда здравна кампания по този повод. Тя ще премине под наслов „Измерване, което спасява живот“.

От Българския червен кръст посочват, че сърдечносъдовите заболявания остават водеща причина за смъртността в света. Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е между 30 и 45%. В България такива заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Хората подценяват хипертонията, а тя е най-често срещаното заболяване, което крие сериозни рискове. Констатацията е на професор Йото Йотов - член на управителния съвет на Българската лига по хипертония.

„По данни на световните организации близо една трета от населението над 18-годишна възраст има функция на стойности на артериалното налягане, но за съжаление не се осъзнава достатъчно. Едно изследване, примерно на пациентите, които са преживели мозъчен инсулт, установява, че само един от пет, които са преживели мозъчен инсулт, поставят артериалната хипертония като рисков фактор“.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев