АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

124-МА БИВШИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛИ РАЗТРЕВОЖЕНИ ЗА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ НА БАЙДЪН

Джо Байдън Снимка: АП, архив
13.05.2021 / 14:18

Американски военни и експерти разкритикуваха отвореното писмото на бивши генерали за психичното здраве на президента Джо Байдън, съобщава ТАСС. В писмото 124 пенсионирани генерали и адмирали твърдят, че Съединените щати са в сериозна опасност. Същевременно те изразяват тревога за „психическото и физическото състояние на главнокомандващия (президента на САЩ)". „Той трябва да може бързо да взема правилните решения в областта на националната сигурност, денем или нощем“, подчертават авторите на отвореното писмо.

124-ма бивши американски генерали разтревожени за психичното здраве на Байдън

В текста на отвореното писмо се твърди, че САЩ са в дълбока опасност, тъй като страната „се бори повече от всякога да оцелее след основаването си през 1776 г.“, съобщава ТАСС.

„Това е конфликт между поддръжниците на социализма и марксизма и поддръжниците на конституционната свобода", се казва в текста. „Без честни и справедливи избори, които точно отразяват "волята на гражданите", нашата конституционна република е загубена", пишат авторите на писмото. Според тях ФБР и Върховният съд трябва да действат бързо и да не пренебрегват нередностите на изборите, „както направиха през 2020 г.“. В текста се съдържат критики към настоящата администрация за отношенията с Китай и опита за договаряне на иранска ядрена програма.

Според пенсионираните военни „психическото и физическото състояние на главнокомандващия [президента на САЩ] не трябва да се пренебрегват“. „Той трябва да може бързо да взема правилните решения в областта на националната сигурност, денем или нощем“, подчертават те.

Действащи американски военни и експерти нарекоха "антидемократично" писмото на 124 пенсионирани генерали и адмирали, поставящи под въпрос физическите способности на американския президент Джо Байдън, както и резултатите от президентските избори през 2020 г.

Както заяви пред "Хъфитгтън пост" гост-професорът и бивш полковник от американската армия Джефри Маккосланд, подобно послание е "много лош пример за ерозията на отношението между военни и цивилни в САЩ, което е било крайъгълен камък на демокрацията ". Според него е опасно военните да участват в „открито антидемократична кампания, насочена към ревизия на резултатите от честни избори“, което създава опасен прецедент.

Както отбелязва вестник "Политико", писмото "разтревожило военните в Пентагона с грубия си тон и използването на положението на генералите и адмиралите в страната за разпространение на дезинформация". Американските военни обаче не коментират официално публикацията, добавя ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев