АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА: СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА ПРОЗРАЧНОСТТА НА ВОТА

 Даниела Дариткова
12.05.2021 / 10:48

„От гледна точка на политическа ориентация виждаме един относително еклектичен състав на кабинета, с преобладаване на военното начало, но разликата с предишни служебни кабинети е, че този ще работи във все още извънредна епидемична обстановка и затова ще трябва да покаже мерки и действия, които да съдействат за ограничаване на последствията от здравната криза“, каза пред БНР Даниела Дариткова от ГЕРБ за функциите на служебния кабинет.

„Иначе служебното правителство има ясно формулирани правомощия съгласно Конституцията, то трябва да функционира, докато се организират извънредни избори и трябва да бъде изцяло в служба на организирането на тези избори.“

„Аз смятам, че като се преодолеят парламентарните страсти, които бяха доста бурни и непродуктивни, това правителство трябва да внесе успокоение и да гарантира, че този объркан Изборен кодекс, който приехме набързо, няма да повлияе на честността и прозрачността на вота, който предстои“, коментира Дариткова.

Даниела Дариткова отбеляза още, че оставят държавата в стабилно финансово състояние.

По думите й, ще бъде интересно да се види дали министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който е бил в много случаи критик на извънредните мерки, ще удължи извънредната епидемична обстановка, защото при действащото законодателство мерките за подкрепа могат да функционират само във връзка с извънредната епидемична обстановка, заяви Даниела Дариткова.

На въпрос очаква ли от служебния кабинет да търси компрометиращи за управлението на ГЕРБ документи по министерствата Дариткова заяви:

„Убедена съм, че ще се търси реваншистки да се компроментират някои от действията на правителството, но се надявам това да не става по сценария, който вече видяхме в този парламент. Надявам се служебното правителство да подходи изключително отговорно, защото правомощията за разследване са ясно определени на кой трябва да се възлагат. Ако има такива сигнали, нека се дадат на Прокуратурата - нещо, което трябваше да се направи и при всички тези инсинуации, които се разпространиха в различните комисии в Народното събрание.

Но аз лично смея да се доверя на правителството и всички министри, които заявиха, че всичко, което са правили, е в съответствие със законите и Конституцията, и това може да бъде доказано и осветлено“, посочи още Даниела Дариткова.

Тя отговори, че приемат решението на Конституционния съд за отпадане на фигурата на специален прокурор, разследващ главния прокурор:

„Само, че в следващите месеци то няма как да бъде коригирано в закона, така че просто тези текстове ще отпаднат“.

В отговор на въпрос кои олигархи са изправени срещу ГЕРБ с много пари, Дариткова коментира:

„Колкото и да не се поддаваме на конспиративни теории, няма как да не се усъмним в заговор във всичко, което се случи около 45 – то НС, изборът му, краткото му функциониране, единственият му продукт – Изборен кодекс с непоследователни текстове, които категорично ограничават правата на българските граждани. Това ни навежда на мисълта за организирана атака срещу ГЕРБ. Останалото ще се види през следващите месеци. Ние сме показали една добра коалиционна култура. България има нужда от диалог и съгласие и се надявам всички да го разбират", завърши Дариткова.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев