АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КФН И НАП ПРОВЕРЯВАТ „ГРАДУС“

Комисия за финансов надзор
10.05.2021 / 21:51

Две институции започнаха проверки по казуса с компанията „Градус“ заради твърденията, изразени пред парламентарната комисия по ревизия. Откакто компанията е публична, Комисията за финансов надзор не е откривала нарушения на законодателството, но се самосезира по случая.

От Националната агенция за приходите също проверяват твърденията, изнесени в Комисията за ревизия. След като бъдат ясни резултатите от проверката на НАП, е възможна ревизия, потвърдиха пред БНР от ведомството. Позицията е от преди обяд.

Междувременно от Комисията за финансов надзор се самосезираха за дейността на „Градус“, тъй като от лятото на 2018-та акции на компанията се търгуват на Българската фондова борса. Проспектът е направен според всички изисквания на закона, а отговорност за пълнотата и верността на информацията в него носят посочените в документа лица, се казва в становището на небанковия регулатор. Досега при него не са постъпвали жалби и сигнали от инвеститори в ценни книжа на „Градус“. Досега при текущи проверки не са открити законови нарушения. Ако тепърва бъде подаден сигнал, той ще бъде анализиран и приложен към резултатите от проверката, за която Комисията за финансов надзор се самосезира.

В изпратената обща позиция, публикувана и на сайта на комисията, се описват процедурата по издаването на проспекта на компанията, като става ясно, че всички решения по нея на небанковия регулатор са на базата на редица експертни оценки и допълнителни разяснения от самата компания.

„При осъществяване на първичното публично предлагане на акции на „Градус“ АД не са установени нарушения, като са спазени всички приложими към датата на осъществяването му изисквания на действащото законодателство.

Разкритата в проспекта информация е в пълно съответствие с изискванията на приложимата нормативна уредба, като в проспекта са посочени лицата, които носят отговорност за пълнотата и верността на представените в проспекта данни“, се казва още в становището на небанковия регулатор. Оттам допълват, че извършват регулярни проверки на поднадзорните си лица.

Преди те да придобият статут на публична компания не подлежат на контрол от Комисията за финансов надзор. Въпреки че акциите на компанията поевтиняха значително в последните дни, спадът не дава основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на Българска фондова борса, пишат още от Комисията за финансов надзор. В становището на комисията не се споменават имената на бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов, които в парламентарната комисия за ревизия докладваха срещу собственика на компанията Иван Ангелов.

От „Градус“ предупредиха, че уронването на престижа на компанията вреди не само на нея, но и на нейните инвеститори, сред които има 7 пенсионни фонда, застрахователни компании и други. Справка в портфейлите на фондовете показва, че притежаваните от тях акции изобщо са малка част от инвестициите им, тъй като те са по-рисков инструмент. И днес акциите на „Градус“ се движеха с понижения в борсовата търговия.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев