АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

45-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЩЕ ЗАСЕДАВА ДНИ ПРЕДИ ДА БЪДЕ РАЗПУСНАТО

Народно събрание
07.05.2021 / 09:11

45-то Народно събрание ще проведе редовно пленарно заседание, което най вероятно ще бъде едно от последните. Президентът Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента.

В програмата на депутатите е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. В дневния ред са включени проектите за създаване на временни комисии за законността на обектите на „Росенец“ и за установяване действията на органите на реда по време на протестите миналото лято.

Депутатите ще разискват на първо четене четири законопроекта, внесени от „Изправи се! Мутри, вън!“. Два от тях са за промени в Закона за извънредното положение - единият предвижда добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми - осем.

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти.

В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП за възлагане на Министерски съвет да преговаря за руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V”.

Очаква се в работата на депутатите допълнително да бъдат включени промените на първо четене на промените в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от ”Демократична България“.

Заседания на парламентарни комисии

В рамките на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление трябва да продължи изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски.

Преди два дни зърнопроизводителят отправи обвинения в рекет на най-високо ниво, включително към премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова.

Аврамова твърди, че не познава Илчовски, а Борисов определи обвиненията му като " подгрети стари манджи ".

По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители относно изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу.

За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с изпълнението на бюджета към 30 април.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев