АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЕДМИ КОНЕН ПОЛК БЯХА ПОДНЕСЕНИ ЦВЕТЯ В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Паметникът на Седми конен полк
06.05.2021 / 11:00

Шести май, празникът на храбростта и Българската армия, е и ден за почит и уважение към загиналите офицери и войници във войните за България. От името на областния управител Чавдар Божурски бяха поднесени цветя пред паметника на Седми конен полк в Сливен от секретаря на Областната комисия „Военни паметници“ гл.експерт Веселин Вълчев.

Паметникът на Седми конен полк е един от символите на Сливен и на бойната слава. Авторите му са скулпторът Никола Димитров и фотографът Николай Ципоранов. Изграден е с дарения от населението на града. Открит е и е осветен в края на ноември 1928 г. от митрополит Иларион. Седми конен полк участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и дава свидни жертви в името на Отечеството. Признателността на сливенските граждани е изразена в мемориална плоча, поставена на паметника, със следното съдържание: “1912 – 1918. Конници – хала от цвил, звон, ура, тропот и трясък…Подвиг славен от саблен блясък! Поклон! 5 офицери, 5 подофицери и 82 конници. Чорлу, Букова глава, Лерин, Върбени, Баница, Томорос, Охрид, Ресен.7 к. форм. Добрич 1.8.1901 г. разф. Сливен 1.3.1928 г. съгр. 1928 г. от скулптора Н. Димитров”.

На територията на област Сливен има 104 военни паметника.

Шести май преминава за втора поредна година в епидемична обстановка. По тази причина празничните събития на БА се провеждат в София и три гарнизона. Военно формирование 22 220 в Сливен участва в демонстрации на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски, които се провеждат в гарнизон Казанлък.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев