АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРГЬОВДЕН - ДЕН НА ХРАБРОСТТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Днес честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия
06.05.2021 / 10:46

Днес честваме Деня на храбростта и празникa на Българската армия.

В София тържествената церемония, в която участва и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, започна в 9.30 с тържествен водосвет на бойните знамена.

В небето над София започнаха демонстрациите с авиационна техника. Такива ще има и над авиобаза "Граф Игнатиево".

Умения на военнослужещи и представяне на бойна техника ще има днес и в Казанлък, Варна и в учебния център в Црънча.

Тази година церемониалът за 6 май ще е пред Паметника на незнайния войн в столицата. На практика се съчетават двете церемонии - водосветът на бойните знамена и войската и тържественото преминаване на строя.

Мелнишкият епископ Герасим отправи молитва за успех на народа и благослови знамената и представителните роти.

Самарското знаме и другите знамена- светини бяха осветени. Пред официалните лица ще преминат в тържествен марш 7 представителни блока - на Националната гвардейска част, както и блокове на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции.

Над храм-паметника „Александър Невски“ ще прелетят и самолети, а в 12.00 часа пред администрацията на президента ще има тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В град Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

С литийно шествие и военен ритуал в Ямбол ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Музеят на Бойната слава обяви ден на отворените врати.

След отслужването на празничната литургия в православния храм "Св. Георги Победоносец” от църквата ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на светеца.

В шествието ще участват военнослужещи от Ямболския гарнизон, духовия оркестър и граждани. Шествието ще премине по централните ямболски улици.

След тържествен водосвет и молебен пред сградата на общината представителни блокове от военните формирования ще преминат в тържествен марш.

При подходящи метеорологични условия над града ще прелетят два самолета СУ-25 от авиобаза "Безмер", които преди това ще вземат участие в празничния парад в София.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев