АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СНОУДЪН: БАЙДЪН ГОВОРИ ЗА "СВОБОДА", А ИСКА ДА ЗАКЛЮЧИ АСАНДЖ

Едуард Сноудън
05.05.2021 / 13:10

Бившият анализатор на Агенцията за национална сигурност на Съединените щати (NSA) Едуард Сноудън, политически бежанец в Русия, заяви, че изявленията на новата администрация във Вашингтон за свободата на печата ще бъдат "по-убедителни", ако Белият дом не "търси агресивно 175-годишна присъда" за основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

Изявленията на Едуард Сноудън дойдоха след като държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви по повод Световния ден на свободата на пресата, отбелязвайки предния ден, че Вашингтон се застъпва за „свободата на пресата“ и „безопасността на журналистите“.

Антъни Блинкен, в публикация по този повод, пише: "На Световния ден на свободата на печата Съединените щати продължават да се застъпват за свободата на печата, безопасността на журналистите по целия свят и достъпа до информация онлайн и офлайн."

"Безплатна и независима преса гарантира че обществото има достъп до информация. Знанието е сила", каза прочувствено Блинкен.

Сноудън обаче реагира на публикацията с думите:

„Би било по-убедително, ако Белият дом не търси агресивно 175-годишна присъда за водещия световен награден журналистически издател, въпреки молбите на всяка голяма организация за свобода на пресата и правата на човека", позовавайки се на основателя на Уикилийкс.

Миналия февруари The New York Times съобщи, че администрацията на Байдън възнамерява да търси екстрадицията на Джулиан Асандж от Обединеното кралство, в съответствие със стъпките на предишната администрация.

Освен това бе съобщено, че Министерството на правосъдието на САЩ вече е подало кратък апел до британски съд отмени решението, което блокира екстрадицията на активиста в американската държава.

На 4 януари британската окръжна съдия Ванеса Барайцер отхвърли екстрадицията на Асандж в Съединените американски щати поради опасенията, че основателят на Уикилийкс може да се самоубие поради деликатното си психично здраве, което би се влошило от изолацията, на която вероятно ще бъде подложен в американския затвор .

В писмо до Министерството на правосъдието на Съединените щати в началото на февруари няколко международни правозащитни организации призоваха агенцията да оттегли обжалването на решението на Барайцер.

Те се аргументираха, че преследването на Асандж представлява "сериозна заплаха за свободата на печата", защото "голяма част от поведението, описано в обвинителният акт е поведение, с което журналистите рутинно се характеризират. "

Четиридесет и девет годишният Джулиан Асандж е обвинен в шпионаж и хакерски публикации за публикуването от 2010 г. на стотици хиляди страници секретни военни документи и дипломатически кабели за незаконна дейност на Съединените щати във войните в Ирак и Афганистан.

Тези материали бяха разпространени от неговия портал за разкрития Уикилийкс . Обвиненията предвиждат максимална присъда от 175 години затвор.

https://pogled.info/svetoven/amerika/snoudan-baidan-govori-za-svoboda-a-iska-da-zaklyuchi-asandzh.129204

Превод: СМ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев