АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ВЪРНА МАНДАТА, ИЗБОРИ НА 11 ЮЛИ

Президентът Румен Радев и Корнелия Нинова
05.05.2021 / 12:09

Президентът Румен Радев връчи днес третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, но лидерката на левицата Корнелия Нинова го върна, като заяви:

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората - да подготви Плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не бе поета. Новите политическите субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“.

„Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви на свой ред държавният глава.

„България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори, стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза…Призовавам всички партии да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на същия дневен ред на България – възстановяване на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността“, коментира Радев.

На 11 май той ще издаде указа за назначаване на новата Централна избирателна комисия след днешните консултации.

За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-ия парламент не успяха да сформират кабинет.

След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.

Така след 3-те неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев