АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВЕДЕ СЕ ПОРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

Заседание на Общинската епизоотична комисия
29.04.2021 / 13:26

На днешното заседание на Общинската епизоотична комисия, проведено по заповед на Областния управител, бяха обсъдени рисковете и мерките като превенция от разпространение на птичи грип и африканска чума по свинете в условията на Ковид пандемия.

На територията на община Сливен са регистрирани няколко индустриални и фамилни фирми за отглеждане на свине, както и птицеферми, отчете официалния ветеринарен лекар за общината – д-р Веселин Василев от ОДБХ-Сливен, които функционират, съгласно предписанията и мерките за безопасност. Той допълни, че проверките по места не са прекъсвани и продължават особено в стопанствата тип „заден двор“, като разчитат на съдействие от страна на Община Сливен и кметовете и кметски наместници на населени места.

По отношение на африканската чума по свинете д-р Даниела Калева от РЗИ-Сливен обясни, че заболяването не е опасно за хората, но последиците са предимно за щети с икономически измерения. Вирусът на птичи грип има отношение към човешката популация, като хората също могат да боледуват от него. Симптоматиката му е аналогична с тази на коронавирусната инфекция и не е препоръчително да се прибягва към самолечение. Двете заболявания протичат идентично и единствено чрез лабораторна диагностика, те могат да бъдат разграничени. Стопаните, които отглеждат животни и имат такава симптоматика, следва незабавно да се обърнат за консултация към личния лекар. При случаи на птичи грип, стопаните трябва да предприемат мерки, като не допускат излизането им извън дворовете и контакт с други птици. Фуражът за изхранването им е необходимо да съхранява само в закрити помещения и е много важно да се създадат условия за разделно отглеждане на птиците.

Във връзка с предстоящите Великденски празници от комисията направиха важно уточнение за масовата консумация на яйца. Птичите продукти и яйцата се подлагат на термична обработка и консумацията им не води до заразяване, тъй като при хората заразяването се осъществява по въздушно-капков път.

Като превенция от заразяване, от комисията съветват гражданите, особено през празничните дни, да бъдат по-внимателни, съобразителни и да спазват разпоредените противоепидемични мерки.

Информация за вируса птичи грип е качена на сайта на Община Сливен в раздел „Банери“, „Информация птичи грип“.

Пресслужба на община Сливен

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев