АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ НА НС ПОДКРЕПИ ЗАКРИВАНЕТО НА СПЕЦСЪДИЛИЩА И ПРОКУРАТУРИ

Комисията одобри промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.
28.04.2021 / 19:13

Правната комисия в Народното събрание подкрепи закриването на специализираните съдилища и прокуратури и премахването на фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Предложението на “Демократична България“ мина на първо четене през ресорната комисия с подкрепата на “Има такъв народ“, “Изправи се! Мутри вън!“ и БСП.

„За“ промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласуваха 10 депутати, двама бяха „против“, а петима се въздържаха.

Дискусията се проведе основно с участие на Демократична България и ГЕРБ. Критики за бързото придвижване на промените имаше от страната на иначе подкрепилите ги представители на БСП и от въздържали те се от ДПС. На няколко пъти стана дума, че трябва да се проведе задълбочен и подробен дебат, за какъвто в този парламент едва ли има време.

Закриването на спецсъдилищата беше мотивирано от един от вносителите - преподавателят по конституционно право Атанас Славов:

"Тези органи станах известни в обществото с поръчковото правосъдие, което осъществяват - показни процеси. Тези органи, особено прокуратурата, се доближиха до инквизационни органи, в които политическите противници и бизнес опонентите бяха просто хвърляни за назидание".

В отговор Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС обвини вносителите, че искат да създадат хаос и в лобизъм. А Радомир Чолаков отиде още по- далеч.

"Става дума за обикновен политически рекет. Тук се поставя един пистолет и се казва: "Или гласувате "За" и събаряме Специализирания съд и Специализираната прокуратура, или гласувате "Против" и казваме, че се корупционери и мафия".

Малко преди заседанието на парламентарната правна комисия от прокуратурата обявиха, че премахването на спецправосъдието не е в интерес на обществото, но несъмнено би съответствало в пълна степен на интересите на организираната престъпност.

"Това поражда въпроса за засягане на независимостта на магистратите от специализираните органи на съдебната власт, защото закриването би било намеса в работата им чрез политически механизми за влияние", смятат от държавното обвинение.

От Камарата на следователите пък напомниха, че именно спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на Нено Димов, докато е бил действащ министър и че от тази реформа ще се облагодетелстват обвиняеми и подсъдими бизнесмени като Васил Божков, Цветан Василев, Атанас и Пламен Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиев и Евгения и Николай Баневи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев