АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА ОТ ИТН ВЪРНА МАНДАТА ВЕДНАГА

Антоанета Стефанова и  Тошко Йорданов в президентството на разговор с Румен Радев
28.04.2021 / 13:59

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ”, Антоанета Стефанова. Тя върна веднага мандата с обяснението, че ИТН спазва обещанието си да не влиза в коалиции с партии от статуквото:

"За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция. Затова, г-н президент, ние от "Има такъв народ" връщаме мандата за съставяне на правителство".

Заедно с номинираната за премиер Антоанета Стефанова, в президентството на разговор с Румен Радев дойдоха Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, а излизане от "Дондуков" 2 те бяха посрещнати от протестиращи от ВМРО.

Президента Румен Радев посочи, че страната се нуждае от редовно правителство, че трябва да се търси баланс между процедурата по съставяне на кабинет, законодателната дейност на парламента и предизвикателствата пред страната и отново постави темата за актуализацията на бюджета:

"Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия", заяви Радев, след като прие папката с върнатия мандат.

"Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е и устойчивостта в социално-икономическата политика в условията криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. И те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт.

В тази връзка трябва да търсим баланс – между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни.

Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне Народно събрание и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях“, каза президентът.

След края на срещата с президента председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обясни:

„От тук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има долу-горе нормален изборен закон за следващия парламент, за предсрочни избори“.

На излизане от "Дондуков" 2 депутатите от ИТН бяха посрещнати от протестиращи от ВМРО, недоволни от предлаганите промени в изборното законодателство, свързани с отпадане ограничението за броя на секциите за гласуване в държави извън Европейския съюз, което би довело до "безконтролен вот в Турция".

Още преди ден лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията няма намерение да сформира кабинет:

След като от ГЕРБ-СДС не предложиха своя проектокабинет за гласуване в парламента, а от ИТН върнаха мандата, сега президентът трябва да реши на коя от останалите четири формации в Народното събрание да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45-ия парламент се провали, Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев