АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ДА БЪДАТ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НОВА ЦИК, РЕШИ ПРАВНАТА КОМИСИЯ

Народно събрание
27.04.2021 / 17:25

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия.

Решено беше още съставът на ЦИК да бъде намален от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента.

Вносителите от "Има такъв народ" искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Критики към ЦИК изразиха и от БСП, но предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавала, ако има предсрочни избори след два месеца отново да се налага съставът на ЦИК да бъде съизмерен с политическото съотношение в следващия парламент.

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията.

Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

От ГЕРБ попитаха, не е ли това конфликт на интереси, тъй като първите редовни избори, които предстоят, са именно президентските.

Според председателката на парламента Ива Митева, която е член на правната комисия, няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

Започнаха и дебатите за електронното и пощенското гласуване. По-рано стана ясно, че от партия "Има такъв народ" са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата и вече искат да има гласуване по пощите още на изборите за парламент, като това трябва да се отнася за българите зад граница и по възможност от страната, в която живеят.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, реши по-рано парламентарната правна комисия на второ четене.

Решено беше да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев