АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГРИГОРОВА: НОВА ЕВРОПА СЕ ИЗПОЛЗВА В ЗАКЪСАЛИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ СТАРА ЕВРОПА И РУСИЯ

Проф. Дарина Григорова в предаването ''12+3''
26.04.2021 / 15:34

"Ще се поддържа хронична нестабилност, но не толкова пряко между Русия и САЩ, а в случаи като чешкия - с изгонването на 18 руски дипломати, което е безпрецедентно. Мисля, че това ще се прояви по периферията на Източна Европа и другите партньорски държави на едната или на другата сила". Този коментар направи в интервю пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея се използва т.нар. Нова Европа в закъсалите отношения между Стара Европа и Русия.

Проф. Григорова определи зелената енергетика като инструмент за архаизирането на някои държави:

"Под този красив претекст - да пазим природата. Това ще е избирателно. Доколко ще успеят в Германия, не е ясно, защото "Северен поток 2" е сериозен проект - това е огромна енергийна нужда от руски газ. Ако погледнем Вишеградската четворка и нашите триморски възгласи, това е опит за настаняване на инфраструктура и на американски втечнен газ на континента. Това за нас не е изгодно, защото стана дума за по-високи цени. това не е само геополитически проект".

Тя допусна, че ще се действа по всички линии, включително и чрез ваксината "Спутник V": "Примерно обявената от Словакия в хибридна война, Чехия също се отказа да я използва. Т.е. по всяка линия ще се късат руските връзки, но на ниво по-малки държави, а не и на ниво Русия - САЩ, там мисля, че ще е само словесно".

Интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването ''12+3''

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев