АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ РАЗГЛЕЖДА ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Народно събрание
23.04.2021 / 10:52

Комисията по правни въпроси одобри само един от тях. Проектът на "Има такъв народ", чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Правната комисия ще разгледа проекта на Нинова за мораториум върху решения на кабинета

Предложенията на партията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат. От ИТН предвиждат още да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като то да бъде приложено още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Правната комисия прие на първо четене само промените на ИТН в Изборния кодекс

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за политическите партии - размерът на държавната субсидия за глас, който е получила съответната партия или коалиция, да бъде 1 лев, вместо сегашните 8 лева, като така се зачита волята на гражданите, изразена на референдума на 6 ноември 2016 г

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев