АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА: ЧЕХИЯ ДА ОСТАВИ УЛТИМАТУМИТЕ ЗА ОБЩУВАНЕТО В НАТО

Мария Захарова
22.04.2021 / 10:05

Москва предлага на Прага да остави ултиматумите за общуването вътре в НАТО, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя подчерта, че ултимативният тон към Русия е неприемлив и разговорът с чешкия посланик в руското външно министерство ще продължи на 22 април. Захарова направи този коментар, след като в сряда Чехия даде на Русия срок до четвъртък, 22 април, да позволи на изгонените чешки дипломати да се върнат в Москва, заплашвайки в противен случай да експулсира още техни руски колеги.

"Съдейки по изявленията на някои чешки политици, те се стремят да превърнат Кафка в реалност. Предлагаме Прага да остави ултиматумите за общуването вътре в НАТО. С Русия такъв тон е неприемлив. Утре разговорът с чешкия посланик ще продължи в руското външно министерство", каза Мария Захарова, съобщава ТАСС.

В сряда министърът на външните работи на Чехия Якуб Кулганек протестира пред посланика на Руската федерация в Чехия Александър Змеевски срещу експулсирането на 20 служители на посолството от Москва и поиска всички те да бъдат върнати на местата си в дипломатическата мисия. Решението на Москва Прага очаква до 12 ч. (13 ч. Московско време) в четвъртък, каза пред журналисти чешкият министър на външните работи.

На 17 април чешките власти обявиха експулсирането на 18 служители на руското посолство в Прага, заради ПРЕДПОЛАГАЕМОТО разкритие, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага, припомня БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев