АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

US СЪД ПРИЗНА ЕКСПОЛИЦАЯ ДЕРЕК ШОУВИН ЗА ВИНОВЕН ЗА СМЪРТТА НА ДЖОРДЖ ФЛОЙД

Дерек Шоувин
21.04.2021 / 08:51

Съдебни заседатели в американския град Минеаполис решиха да обявят за виновен по всички обвинения бившия полицай Дерек Шоувин за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд миналата година.

Шоувин бе обвинен в предумишлено убийството втора и трета степен и втора степен непредумишлено убийство. Наказанието ще бъде съобщено след осем седмици. По най-сериозното обвинение максималната присъда е 40 години.

Решението беше взето сравнително бързо. Съдебните заседатели достигнаха до единодушно мнение в рамките на 24 часа след края на процеса. Заключението им бе, че причина за смъртта на Джордж Флойд са били действията на бившия полицай.

Постановеното от заседателите е с потенциал за отправяне на ясно послание към служителите на реда в цялата страна – няма оправдание за действията на Дерек Шоувин и подобна прекомерна сила няма да бъде толерирана. По време на процеса бе също подчертано, че не става дума за обвинения срещу полицията като цяло, а срещу конкретен униформен. Много от бившите колеги на Шоувин дадоха показания, от които стана ясно, че той е прибягнал към действия, които не са залегнали в обучението им.

Джордж Флойд почина при задържане като бившият полицай го притиска с коляното си в продължение на девет минути на 25 май миналата година. Задържането, уловено на камера, показа отчаяните опити на Флойд да обясни, че не може да диша.

Смъртта на мъжа породи безпрецедентни протести в страната и чужбина и се превърна в една от ключовите теми на кандидат-президентската кампания миналата година. Стигна се и до местни инициативи за промени в начините за опазване на реда.

В изказване след решението на съда американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис заявиха, че ще настояват Сенатът да приеме закона за реформа в полицията, наречен на името на Джордж Флойд. Според Байдън подобно съдебно решение като днешното е рядкост в страна, в която има системен расизъм.

"Никой не трябва да е над закона и днешното решение изпраща подобно послание. Това обаче не е достатъчно, Конгресът също трябва да действа. Джордж Флойд беше убит преди почти година. Има закон за реформа в полицията на негово име, която цели да се справи с неправомерното поведение в управленията и да възстанови доверието между полицаите и хората, на които те трябва да служат и да защитават. Но не трябва да мине цяла година, за да свършим това."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев