АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: КЪСНО Е, КОЛЕГИ, ЗА КИТКА! БОРИСОВ СЕ БЕТОНИРА В ЕНЕРГЕТИКАТА ЗА 5 ГОДИНИ НАПРЕД

Корнелия Нинова
20.04.2021 / 16:03

"Пет пъти предупредихме, че моделът "Борисов" в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри, вън!" и "Демократична България", за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха. Но точно с едно действие, за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор - енергетиката", каза на специален брифинг на "Позитано“ 20 председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че Парламентарната група на "БСП за България" внесе миналата седмица в парламента предложение за мораториум на сделки и смяна на бордове на държавни фирми на отиващото си правителство до избор на ново такова, но предложението е било отхвърлено от новите политически субекти, които заявяваха желанието си да променят статуквото.

"След като разбраха гафа си, започнаха да се обясняват с някакви си процедурни хватки. А сега искат да го внасят в парламента. Ако перифразирам една поговорка, ще кажа: „Късно е, колеги, за китка", коментира Нинова.

Лидерът на БСП разясни какво е се е случило само за денонощие в енергетиката: "Спешно, на извънредни заседания, се излъчиха новите бордове на енергийните дружества. Проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа. Нещо, което обикновено отнема седмици. Това са промени в Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", "Минпроект" и др. Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове."

На присъстващите журналисти беше предоставен набор от документи - протоколи и решения, заявления за вписване в Агенцията по вписванията, както и справка от Търговския регистър за свързаност на новоизбраните лица, от която може да се види ясно кой кой е в новите бордове.

"Защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри, вън!" и "Демократична България", обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него?", попита Корнелия Нинова на брифинга и добави, че утре ще предостави нови факти и документи по темата.

БЕХ е мегаструктура, обединяваща четири структуроопределящи компании в сектор "Електроенергетика" - "ТЕЦ Марица изток 2", "АЕЦ Козлодуй", "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). В сектор "Газ" холдингът управлява "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Дружеството е изцяло държавно с принципал Министерството на енергетиката. Уставният му капитал е приблизително 3,5 млрд. лева.

Припомняме, че смяната на караула в най-важното у нас енергийно дружество - БЕХ, започна буквално ден преди изборите, когато държавата обяви кои ще са нейните представители в ръководството.

Това са бившият председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и Стелиан Коев, който е оглавявал дирекция в мини "Марица Изток". Един от тях ще стане следващият изпълнителен директор на БЕХ. Почти сигурно е, че това ще е Валентин Николов от ГЕРБ.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев