АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРЕМЪЛ: ИЗГОНВАНЕТО НА РУСКИ ДИПЛОМАТИ ОТ ЧЕХИЯ Е ПРОВОКАЦИЯ

Дмитрий Песков
19.04.2021 / 17:54

Решението на Чехия да експулсира 18 руски дипломати, обвинени в шпионаж, е провокация, заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

"Категорично не сме съгласни с такива заключения за руските дипломати", каза Песков. Той подчерта, че "това е провокация и неприятелски акт".

САЩ стоят зад информационната кампания на Чехия срещу Русия и всичко това се прави за отвличане на вниманието от натрупалите се в западните страни проблеми. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя говори в предаването "60 минути" по телевизия "Русия 1".

В събота Чехия обяви за персона нон грата 18 руски дипломати, които според нейното разузнаване са замесени в експлозия в склад за експлозиви в страната през 2014 година, при която загинаха двама души.

Русия реагира ден по-късно, като обяви изгонването на 20 служители на чешкото посолство в Москва. Чешките дипломати трябва да напуснат Русия до края на деня.

В посолството на Прага в Москва са работили близо 30 служители, командировани от Чехия. Сега там остава да работи само консулският отдел, обясни чешкият вицепремиер Ян Хамачек, който е и изпълняващ длъжността външен министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев