АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИНСТАЛАЦИЯ ОТ АРХИВНИ КУКЛИ И ФОТОГРАФИИ В КУКЛЕН ТЕАТЪР СЛИВЕН

„Кралят Елен“
19.04.2021 / 14:47

На 30 април в онлайн каналите на Куклен театър Сливен ще бъдат представени резултатите от проект „Портманто“, който Борис Далчев /сценограф и визуален артист/ и Теодора Тодорова /фотограф/, реализират в партньорство с театъра. Той ще има и своето публично представяне на живо на 23 април /петък/ от 17:30 часа при спазване на всички противоепидемични мерки. Проектът е част от целогодишната инициатива за честване на 60-годишния юбилей на театъра.

„Портманто“ е проект за реформиране и трансформиране на пространството във фоайето на Държавен куклен театър – Сливен. Името на проекта „Портманто“ първоначално е означавало „куфар“ (нещо, с което си пренасяш палтото, външната дреха). Първото място, през което минаваме, когато влезем в едно обитаемо пространство, е т.нар. преддверие, където срещаме обекта „портманто“. Там се „откъсваме“ от външния свят, оставяйки дрехите и багажа си. Преддверието може да се оприличи на „преходна зона“, в която освен физическото разделяне със света на „улицата” като затворим входната врата, преносно се намираме в нашия личен свят. За да се обособи по-ясно тази преходна зона, тя има отличителни знаци – например, портмантото, което служи освен функционално, но и като обект, овеществяващ със своя образ и смисъл. Тази „преходна зона“, която по своята същност представлява фоайето, е много важна, особено в театъра, като място с културна и социална принадлежност.

Една от основните цели на проекта е зрителят да може да се разграничи от ежедневието още от момента, в който стъпи в сградата на театъра. Комуникативността на фоайето в Куклен театър Сливен е развита чрез интерактивно пространство, даващо възможност на всеки гост на театъра да се запознае с актуалния репертоар, а също така и с неговата история чрез архивни материали – кукли, декори и фотографии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев