АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ БЛОКИРА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕС ЗА СИТУАЦИЯТА В ХОНКОНГ

Виктор Орбан
19.04.2021 / 12:58

Унгария блокира декларация на Европейския съюз, критикуваща новия закон за сигурност на Китай в Хонконг в ход, който вероятно ще подкопае усилията за противодействие на ограничаването на свободите в бившата британска колония от Пекин, съобщава Reuters, като се позовава на двама дипломати.

ЕС, който има за цел да подкрепи Великобритания и САЩ в отстояването на правата на човека в Хонконг, трябваше да направи изявлението си в понеделник на среща на външните министри на ЕС, но не успя да постигне необходимия консенсус между всички 27 държави от ЕС.

„Аргументът на Унгария беше, че ЕС вече има твърде много проблеми с Китай“, заяви пред Reuters старши дипломат от ЕС. Втори старши дипломат потвърди блокирането и позицията на Унгария. Представител на ЕС заяви, че изявлението е изтеглено от процеса на одобрение на ЕС.

Китай и ЕС си обмениха взаимни санкции заради обвиненията на Запада в нарушаване на човешките права в Синдзян на 22 март.

Унгарските дипломати в Брюксел не бяха на разположение веднага за коментар. Миналия месец правителството на Виктор Орбан неохотно подкрепи санкциите на ЕС, наричайки ги „безсмислени“, и прие министъра на отбраната на Китай на официално посещение дни след решението на ЕС за санкциите.

Унгария е голям получател на китайски инвестиции. В миналото както Унгария, така и Атина, където китайският COSCO Shipping има мажоритарен дял в най-голямото пристанище в Гърция, са блокирали декларации на ЕС относно Китай.

Най-високопоставеният китайски представител на Пекин за Хонконг миналата седмица предупреди външните сили, че ще получат урок, ако се опитат да се намесят в управлението на Китай на глобалния финансов център.

Западът казва, че новият закон за сигурността в Хонконг нарушава обещанието да се запази висока степен на автономия на града след завръщането му през 1997 г. под управлението на Китай.

Привържениците на Китай твърдят, че законът е възстановил реда след масовите антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г.

Източник: Агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев