АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ОБЯВИ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА 20 ЧЕШКИ ДИПЛОМАТИ

Министерството на външните работи на Русия
19.04.2021 / 12:46

Руското министерство на външните работи обяви за „персона нон грата“ 20 чешки дипломати в отговор на изгонването от Чехия на 18 руски дипломати, идентифицирани като служители на разузнаването. Дипломатите трябва да напуснат територията на Русия до края на утрешния ден, 19 април.

Тази вечер чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка беше извикан за обяснения в руското външно министерство. Той е бил в сградата не повече от 20 минути и на излизане е отказал да коментира случая.

Както посочи по-рано във връзка със случая външното министерство на Русия, „не може да не се види американска следа в действията на Прага“.

„В стремежа си да угодят на Съединените щати на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия чешките власти даже задминаха отвъдокеанските си покровители“, се посочва в официално изявление на руското външнополитическо ведомство.

Министерството подчерта, че решението за експулсиране на руските дипломати е взето "под необосновани и преувеличени предлози" относно връзка на руските специални служби с взривовете във военните складове във Върбетица през 2014 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев