АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ-СДС: ГОТОВИ СМЕ И ЗА ОПОЗИЦИЯ, И ЗА УПРАВЛЕНИЕ, И ЗА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО

Президентът Румен Радев посреща представители на ГЕРБ-СДС на „Дондуков“ 2.
19.04.2021 / 12:33

Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи, заяви президентът Румен Радев в началото на политическите консултации с парламентарните групи, първата от които бе с представителите на ГЕРБ. Държавният глава заяви, че не може да е архитект на бъдеща коалиция или управление.

Сред участниците на разговорите бяха председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който замества премиера в оставка Бойко Борисов.

Президентът се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС с „добре дошли“ и каза, че като най-голяма група в Народното събрание „първо на вас се полага да връча проучвателен мандат за съставяне на кабинет“, мотивирайки решението си да започне консултациите с ГЕРБ-СДС.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление“, каза Радев в началото на срещата, което бе открито за медии.

Той напомни, че макар да имаме правителство в оставка и премиер в отпуск „отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство“.

„Затова са необходими бързи и отговорни действия по съставянето на кабинет“, каза Радев. Той посочи, че това зависи от Народното събрание, като каза, че това трябва „да бъде извършено около ясни принципи и гарантиране на устойчивост на процеса и устойчивост на следващото управление“.

„Нека моята загриженост не се приема като някаква припряност... За очакванията към мен - президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление“, каза Радев и допълни:

„Нямам такива правомощия по Конституция и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи“.

Президентът изрази очакване на чуе от представителите на ГЕРБ-СДС намеренията и готовността им за съставяне на правителство, каква подкрепа и под каква форма очакват в Народното събрание, какво взаимодействие може да има с другите парламентарни групи за устойчивост на този процес за съставяне на кабинет и устойчивата му подкрепа.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебна правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори“, каза Десислава Атанасова в началото на срещата.

„Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва по процедурата по чл. 99 от Конституцията. ГЕРБ заяви отново своята готовност и отговорност към държавата, когато президентът ни връчи мандат… да предложим състав на Министерския съвет“, каза Десислава Атанасова след разговорите с Радев Тя добави, че на срещата са обсъдени теми от дневния ред, на първо място предизвикателствата пред държавата и следващото правителство, геополитически, като въпроси, свързани с Плана за възстановяване са били обсъдени „детайлно“.

„За нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо“, каза Атанасова.

Следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, който предлага ГЕРБ-СДС, заяви Даниел Миков, който бе обявен за кандидат премиер. „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или не“, добави той.

„България трябва да има работещо правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Има решения, които трябва да се вземат незабавно“, заяви от своя страна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев