АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЕКОЛОГИЯТА СА ОБЩЕСТВЕНА МИСИЯ И ИНВЕСТИЦИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

Стефан Радев
16.04.2021 / 17:42

Кръговата икономика като инструмент за бързо възстановяване беше основната тема на днешния уебинар, организиран от Националното сдружение на общините в Република България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. В него участва кметът на община Сливен Стефан Радев, който е член на Комисията по околна среда, изменение на климата и енергетика (ENVE) на Комитета на регионите. В рамките на форума бяха откроени основните идеи, заложени в Новия план за действие за кръговата икономика, както и възможностите и предизвикателствата, свързани с нейното осъществяване.

По време на онлайн дискусията участниците имаха възможност да очертаят основните концепции, както и да обменят полезни европейски и български практики в тази сфера. Акцент в първия панел на уебинара бяха различни аспекти на кръговата икономика и отражението ѝ върху общините и бизнеса.

„Планът за кръговата икономика днес е особено важна тема, не само заради екологичните предизвикателства, но и заради необходимостта от ускорено икономическо възстановяване на нашата икономика във връзка с Ковид ситуацията в момента. Българските общини са ключов фактор в прехода към кръгова икономика и са натоварени, както със сериозни отговорности по управлението на ресурсите, така и с промяна на обществените нагласи“, заяви кметът Стефан Радев. Той обърна внимание на това, че местните власти не трябва да бъдат разглеждани самостоятелно в този процес, а да бъдат част от единен добре функциониращ механизъм, в който да се включат всички нива на управление – държава, региони, местни власти, бизнес и гражданите.

По отношение на това кои са приоритетните области в Плана за българските общини и как те ще отговарят на новите изисквания, Стефан Радев заяви, че се очаква скорошно публикуване на Стратегията и план за действие за преход към кръгова икономика на България за периода 2021-2027 г. В документа ще се съдържат визията и приоритетите в отделните области.

„За българските местни власти ще бъде важно приоритетите да бъдат съобразени не само с реалните потребности и икономическото състояние, но и да въвеждат нови бизнес модели, както и да поставят основите за нормативни и регулаторни мерки, в това число, фискални, данъчни и икономически стимули“, отбеляза сливенският градоначалник и допълни, че сред основните приоритети в тази връзка са ясно дефиниране на отговорностите и задълженията на всички ангажирани в процеса на управление на отпадъците. Всеки производител или вносител на продукти, да бъде оперативно и финансово отговорен за разходите по събиране на опаковки, сортиране и тяхното последващо оползотворяване.

Като важен момент кметът Радев открои и ясното разпределяне на права и отговорности между общините и организациите по оползотворяване на отпадъците. Той информира още, че в българското законодателство вече са въведени по-високите цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци - до 65 процента от всички генерирани отпадъци, както и намаляване до 10 процента на депонираните битови отпадъци до 2035 г. По думите му това ще доведе до увеличение на разходите за управление на отпадъците във всяка община, особено при липса на реална гражданска нагласа за ефективно разделно събиране, както и в бизнеса за рециклиране и преработка.

„Сред сериозните предизвикателства през последните години е съвместната ни работа с организациите по оползотворяване на отпадъците. Коректното спазване на условията по договорите и отказ за сключване на договори за различни групи отпадъци, а също и опасните отпадъци, са само част от основните проблеми, които срещаме в тази връзка“, сподели още Стефан Радев и подчерта, че важна роля за промяна в обществената нагласа за преминаване към кръгова икономика би било въвеждането на задължения за допълнителна прозрачност на продуктовите такси. Кметът обърна внимание и върху управлението на огромното количество храна, която се изхвърля. Той даде за пример страни като Франция и Италия, които са разрешили сериозния казус със законодателни решения за забрана за изхвърляне на храни в срок на годност и необходимостта да се въведе подобна практика и в България.

„Днес в условията на пандемия си даваме сметка, че здравето няма цена и че е време сериозно да се замислим за здравеопазването и екологията като обществена мисия и инвестиция в човешкия капитал в бъдеще. Като първа стъпка е разписването на законовите норми за насърчаване, разработването, производството и използването на устойчиви продукти“, заяви още Стефан Радев. В заключение той подчерта, че зеленият компонент и социалната отговорност, трябва да се превърнат в решаващ фактор при привличането на инвеститори и е категорично условие към бизнесите, които проявяват интерес към развитие на производство на територията на дадена община.

В онлайн дискусията участваха още ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, Тисе Стелпстра, член на Изпълнителния съвет на Дренте, Нидерландия и докладчик по становището на Комитета на регионите за кръговата икономика, представители на общини и бизнеса. Своя солиден опит в сферата на управлението на отпадъците представи община Любляна, както и „Texcycle“ – компанията, която сътрудничи с общините и бизнеса при събирането и оползотворяване на текстилни отпадъци.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев