АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОЖЕСТОЧЕНА БИТКА МЕЖДУ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ПРОТЕСТА В ПАРЛАМЕНТА

Народно събрание
16.04.2021 / 16:07

Политическото напрежение между бившите управляващи от ГЕРБ и опонентите му очаквано забави сериозно работата на новото 45-о Народно събрание.

Редовното му заседание в петък започна от 10 часа и до обед премина във всевъзможни спорове, без да започне работа по същество.

Най-напред се започна с въпроса за оставката на правителството на Бойко Борисов, която беше депозирана в парламента в четвъртък. От ГЕРБ настояха, че няма основания да бъде гласувана сега, тъй като министрите в оставка и в момента продължават да изпълняват задълженията си. "На този стол трябва да дойде този, който е подал оставка. Не съм сигурен дали не е направен преврат в държавата. Някой да го е виждал", иронично отвърна депутатът от БСП Георги Свиленски.

Тома Биков от ГЕРБ обяви цялата процедура за „смешна”, заради което възмутена скочи Мика Зайкова от „Има такъв народ”: "Г-н Биков, вие обидихте конституцията и законите на тази страна! Оставката трябва да се гласува! Не можете да наричате текстовете на конституцията смешни!" Съпротивата на ГЕРБ беше сломена и въпросът влезе в дневния ред на парламента.

С това обаче драмите не приключиха.

Новите формации в парламента поискаха да бъде внесен в парламента Националният план за възстановяване и устойчивост. Бившите управляващи скочиха, че планът вече е налице. Опонентите им обаче се усъмниха, че това, което е внесено в парламента, е необходимото. Борислав Сандов от "Демократична България" обяви, че в деловодството на парламента има само една презентация, а ядосаният Александър Ненков от ГЕРБ му отвърна, че може да си го потърси в интернет.

След което дойде редът на освобождаването на Националния оперативен щаб (НОЩ). БСП, ДПС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!" заклеймиха решението на Борисов като проява на безотговорност, която ще остави здравната криза без управление.

Без никаква логика депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова обърна всичко към неспазването на противоепидемичните мерки в пленарната зала. "В тази зала се позволява да стоят хора без маски, демонстративно, пред българските граждани, които ни гледат", обяви Дариткова. Появи се и здравният министър Костадин Ангелов, който заяви, че отговорността за мерките срещу кризата е негова работа, а НОЩ е просто съвещателен орган.

С освирквания беше прието изказването на здравния министър в оставка проф. Ангелов. " Уважаеми колеги, българското здравеопазване и българските лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. Г-жо Манолова няма да влизам в диалог с вас. Разбирам, че имате желание, но аз не желая да водя с вас диалог. НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен български лекар, военен, генерал. Способен да носи отговорност и да взима трудни решения в трудни времена. Тогава, когато виждаме края на третата вълна на COVID кризата е много лесно да се четат декларации от парламентарната трибуна, но къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болниците. Къде бяхте вие? Само няколко човека от вас обясняваха колко е лесно и влизаха в болниците и си правиха по няколко снимки за два дни", обясни министърът в оставка, многократно прекъсван от залата.

Нотка на успокоение се опита да внесе Йордан Цонев от ДПС: "За всеки български премиер, за всеки български министър, за всеки българин, това трябва да е въпрос на чест. Не е така за сегашния български премиер. Не беше така и за голяма част от министрите. Уважаеми колеги от ГЕРБ, не беше така и за вас, доста дълго време. Казвам го с уважение към българския премиер, който е 10 години премиер, който още е премиер. Конституцията, по силата на която на 4-ти народът ни избра и ни прати тук, повелява, че цялата власт произтича от народа. Ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме и в Деня на Конституцията много ясно трябва да заявим, че властта в Република България трябва да се върне в българския парламент", заяви Цонев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че "Оставката на правителството на Борисов не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 години. Не само на това правителство, но и на предишните издания. Това е една последователна политика, която разгради държавността, уби отношенията между институциите, която ни докара до последните места по доходи, на първите по корупция, на последно по ваксинация, на първо по смъртност. Просто народът пожела тази оставка и тази промяна. Отново отправяме едно предупреждение към вас и към всички нас. Тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде напълно отстранен този модел от управлението на страната"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев