АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА: НАТО ПОДСТРЕКАВА КИЕВ ДА ПРОДЪЛЖИ КОНФЛИКТА В ДОНБАС

Мария Захарова
14.04.2021 / 13:25

НАТО подстрекава Киев да продължи конфликта в Донбас, заяви говорителката на руското Министерство на външните работи. Мария Захарова също отбеляза, че Европейският съюз, забравяйки за задълженията, които бяха поети колективно в рамките на други организации, наблюдава какво се случва в Донбас, съобщава ТАСС.

Северноатлантическият алианс (НАТО) подтиква украинския истаблишмънт да поддържа напрежение в Донбас. Това заяви в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио Вести FM. "НАТО, военен алианс, който трябва да се занимава с проблемите на сигурността, отново флиртува с Киев по всякакъв възможен начин. В същото време, поддържайки контакт и близки отношения с киевския режим, Алиансът не изразява загриженост относно случващото се там [в Донбас], а напротив, насърчава още повече киевските политици (...) и това се случва от много години. Деца, жени, възрастни хора умират", каза Захарова.

По думите ѝ, Европейският съюз е забравил за задълженията, поети колективно в рамките на други организации, и наблюдава случващото се в Донбас. „ЕС, който е съюз на европейските държави с мощна икономика и въоръжени сили, специални служби, наблюдава случващото се в самото сърце на Европа и не само наблюдава, но и по всякакъв начин насърчава режима в Киев. Вече не става дума за правата на човека, а за първичната сигурност", каза Захарова.

Тя добави, че досега ЕС не е изразил загриженост и изисквания към официален Киев да се покае не само за преразпределението на войските, но и за убийството на цивилни. "Няма да намерите нито един публичен призив - остър- Киев да се отчете за свършената работа, да се върне на масата за преговори, да спре с това политическо - дори не интрига, а международно политическо безобразие. Нищо от това не се случва", подчерта Мария Захарова. Според нея, напротив, ЕС е затегнал своята реторика не по отношение на киевския режим, а на Русия, обвинявайки Москва за провала на всичко, което се случва в Украйна. "Минските споразумения, публичната дипломация, информационната политика, подкрепата и по-специално осигуряването на подходящо влияние върху страните за прилагане на споразуменията от Минск - ние свършихме своята част от работата", каза тя.

Съединените щати не трябва да изискват предсказуемост в политиката от Русия или други страни, тъй като през последните години те самите изграждат диаметрално противоположен курс по международни въпроси, коментира Мария Захарова пред радио Вести FM, след като на 13 април говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви на брифинг, че САЩ търсят предсказуемост, а не доверие в отношенията си с Русия.

"Основният смисъл на казаното вчера по време на брифинг в Белия дом беше, че те искат Русия да стане предсказуема държава с предсказуеми политики. От кого чухме това? През последните десет години САЩ станаха най-непредсказуемата държава. (...) Искаме САЩ да станат не само предсказуеми - поне малко по-предсказуеми, но със сигурност не трябва да изискват това - нито от нас, нито от никого “, каза Захарова.

Тя отбеляза, че политиката на САЩ е "диаметрално противоположна"в такива области като климата, иранската ядрена програма, документи за стратегическа стабилност. "Международни организации като ЮНЕСКО помнят многократното влизане и излизане на САЩ във и извън стените им", каза Захарова.

Мария Захарова отбеляза, че Русия иска да изгради отношения с американския народ на принципа на взаимната изгода, но не може да не забележи антируската реторика и стъпките на Вашингтон.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев