АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНЛАНДИЯ Е ГОТОВА ДА ОРГАНИЗИРА СРЕЩА МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА РУСИЯ И САЩ

Финландия
14.04.2021 / 12:56

Финландия би могла да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и държавния глава на САЩ Джо Байдън. Това бе съобщено пред ТАСС от кабинета на президента на Финландия Саули Нийнистьо, предава Агенция "Фокус".

„Финландия винаги е предлагала своите добри дипломатически услуги. По отношение на тази потенциална среща, готовността да бъде организирана беше представена и на двете страни“, уточниха от ведомството, отговаряйки на въпрос може ли Финландия отново да предложи Хелзинки или друг финландски град за срещата на лидерите на двете държави.

От офиса обясниха още, че предложението е направено преди време, а не в рамките на разговора между финландския и руския лидер във вторник.

Според пресслужбата на Белие дом, в рамките на телефонен разговор във вторник Байдън е предложил на Путин идеята за провеждане на руско-американска среща на върха на територията на трета държава. Кремъл отбеляза, че страните са изразили готовност да продължат диалога по най-важните области за гарантиране на глобалната сигурност.

Същия ден се състоя телефонен разговор между Путин и Нийнистьо, в рамките на който лидерът на Кремъл сподели на финландския си колега за беседата си с Байдън и за евентуалната среща на двамата президенти.

През юли 2018 г. в Хелзинки се проведе руско-американска среща на върха, в рамките на която бяха проведени първите пълноценни преговори между руския президент Владимир Путин и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Освен това в миналото на няколко пъти във финландската столица са провеждани и други срещи между Москва и Вашингтон на високо равнище.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев