АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗШИРЯВАТ ПРОУЧВАНЕТО ЗА СМЕСВАНЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА ОСТРОВА

Ковид-ваксина
14.04.2021 / 12:08

Би Би Си съобщи, че Великобритания разширява голямото проучване дали Covid ваксините могат да се смесват при поставянето на две дози. Предполага се, че комбинирането на ваксини може да има по-широкообхватен ефект и да осигури по-дълга имунизация срещу вируса и новите му варианти.

Професор Матю Снейп, който е ръководител на проекта заяви, че се надява да набере 1050 доброволци, които вече са получили първа доза от националното здравеопазване през последните 8 до 12 седмици.

Повече от 800 души вече участват в изследванията и са получили по две две дози от „Пфайзер“, от „АстраЗенека“ или смесено. Като евентуална втора доза по-нататък се предвиждат и продуктите на „Модерна“ и „Новавакс“.

Резултатите от първата фаза на програмата се очакват следващия месец, а от разширения ѝ вариант през юни и юли, макар че се предполага, че изследванията ще продължат цяла година.

Като цяло експертите са на мнение, че смесването на ваксините трябва да е безопасно. Проучванията трябва да установят дали има някакви странични ефекти или нежелани реакции.

На участниците в експериментите ще бъдат вземани кръвни проби да се установи доколко добре ваксините предизвикват имунна реакция в битката срещу Covid-19.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев