АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ РЕШИ ДАЛИ ДА ПРИЕМЕ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Томислав Дончев
13.04.2021 / 20:01

Непосредствената задача, която завършва кабинетът "Борисов 3", е Планът за възстановяване и устойчивост и това трябва да се свърши през следващите две седмици, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ.

На близо 97% е готова версия 3.0 на плана, който бе започнат през лятото на миналата година с участието на експерти, публични консултации по сектори със заинтересованите страни.

"Следващото правителство ще разполага с един завършен план. Негова воля е да прецени дали да го внесе в този вид, да прави ревизия в него, да го доработва или да прави нов план", подчерта Дончев.

Той поясни, че е разговаряно с Европейската комисия, че 30 април не е императивен срок и ще прояви известна гъвкавост. Вицепремиерът подчерта, че планът е национален, а не план на правителството. И препоръча на всички политици, преди да ревизират плана, да го прочетат. По него се предвижда да получим 12 млрд. евро за 5 години.

"Асфалт в плана няма, санирането е малка част от плана, аз твърдя, че българските домакинства имат нужда от подкрепа, за да помогнем техните домове да са по-енергийно ефективни - това, което се случва в цяла Европа, което е препоръчано от Европейската комисия", заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира и електронното управление: "Аз твърдя, че за последните няколко години са свършени някои от най-важните стъпки в посока въвеждане на електронното управление. Ние имаме цели системи, които са изцяло дигитализирани. Ако има нещо несвършено, това, което приемам като критика е електронната идентификация."

Дончев поясни, че 6 от модулите на Националната здравна информационна система са разработени, време ще отнеме внедряването им.

Две неща остава да се свършат в електронното управление - електронната идентичност и архивите в администрацията трябва да преминат в електронен формат, което отнема време. Такъв проект е заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дончев отказа да коментира имена на бъдещи министри и министър-председател, като посочи, че ще ги разберем след няколко дни.

Непоискани дарове не е редно да се носят, отговори той на въпроса какво ще прави ГЕРБ, ако "Има такъв народ" кажат, че не искат символна подкрепа от техни депутати за съставяне на правителство.

"Непоискани дарове не е редно да се носят. Нека да изясним - подкрепата ни е единствено в целта това България да има работещо правителство с ясна парламентарна подкрепа, дори това да означава ние да сме опозиция. Преди всичко е важно България да има компетентно правителство от хора с политически замах, опит, експертиза и ясна парламентарна подкрепа", каза още Томислав Дончев. По думите му, ако дефицитът е няколко народни представители за новото правителство, е редно е ГЕРБ да даде стартова подкрепа.

На въпрос дали той лично би подкрепил "Има такъв народ", Дончев отговори: "Въпросът е много условен, защото не сме видели състав на правителство. Даже дори не знаем дали такова ще бъде предложено", каза още Томислав Дончев.

"Ние приключваме работата си като правителство. Получили сме оценката на избирателите. Тя вероятно е добра, щом сме първа политическа сила и не е отлична, щом нямаме достатъчна парламентарна мощност да управляваме. Ясно е кой носи отговорност за всичко сторено и несторено. Един експертен кабинет първият въпрос е кой носи отговорност за него? На второ място, казал съм го и друг път - да сведеш политика до експерт - означава да ерозираш основната му функция да прави политики. Политикът, за да бъде добър, трябва да е експерт в някаква сфера. Това не е достатъчно. Той трябва да има потенциал да убеждава хората, да е в състояние да формулира цели, тези и да убеждава хората, че това е пътят, който трябва да следваме", каза още Дончев.

Той коментира и процесите в ГЕРБ. "Мога да ви припомня много примери, в които партията се е обновявала и с нови лица, с нови послания. Общественият живот е динамичен и ако искаме да бъдем на висотата на очакванията и да имаме самочувствие отново да се борим за доверие на гражданите, трябва непрекъснато да се променяме", допълни Томислав Дончев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев