АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЗ ЧАКА ЕКСПЕРТНИ СТАНОВИЩА, ЗА ДА РЕШИ ЗА "АСТРАЗЕНЕКА"

Ваксината „АстраЗенека“
13.04.2021 / 10:22

Има вероятност препаратът да бъде изтеглен, ако интересът към него спадне напълно

Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на компанията "АстраЗенека". Интересът към тази ваксина спадна значително. Това заяви вчра здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция.

Ваксините на „АстраЗенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, каза още Ангелов и уточни, че ако се стигне до такъв вариант количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата.

Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще преценим какво ще правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, уточни министърът.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "АстраЗенека":

"Днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертни съвети, които са в страната - по имунология, инфекциозни болести, кардиология и други, които да си дадат спешно становището в рамките до края на тази седмица, какво да направим в България и тук идваме до няколко много важни въпроса, на които трябва да дадем отговор.

Първият въпрос е какво трябва да направим с хората, които имат първа игла поставена и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "АстраЗенека" като втора игла, ако ние я спрем на територията на страната".

Запитан за хаоса в информационната система за записване на час за ваксинация, Ангелов каза, че очаква предложение от „Информационно обслужване” за решение на проблемите.

Системата е направена автоматична, за да се избегне човешка грешка заради липсата на ваксини в момента, това работи против нас, призна Ангелов, цитиран от БГНЕС.

От своя страна зам.-министър Жени Начева съобщи, че дози РНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви още, че в рамките на деня се очаква да бъде намерено решение на въпроса с опашките от лични лекари пред РЗИ-тата за получаване на ваксини.

Избор на ваксини у нас ще има след месец май месец, когато България ще бъде страната в ЕС с най-голям брой доставки, каза още Костадин Ангелов.

Заместник-министър Жени Начева посочи:

„До края на този месец ще информираме лицата за наличния вид ваксина в съответните ваксинационни центрове, за да не се получава така, че те отиват в центъра и там няма ваксината, която те предпочитат“.

На 16 април се очакват 14 хиляди дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а на 26 април- 24 хиляди дози, уточни министърът на здравеопазването.

В България са пристигнали малко над 62 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер/Бионтех", а до края на април всеки понеделник ще пристигат по още толкова, съобщи още по време на брифинга министърът на здравеопазването. До края на юни страната ще разполага с 2,7 милиона дози от този препарат.

От следващия месец се очаква от извънредните доставки да дойдат един милион дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, а през юни - още 1,25 милиона дози.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев