АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЗО НЯМА ДАННИ ДАЛИ МОГАТ ДА СЕ СМЕСВАТ РАЗЛИЧНИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19

СЗО
09.04.2021 / 18:22

Световната здравна организация (СЗО) няма информация дали ваксини срещу Covid-19 от различни производители могат да се смесват, заяви в петък директорът на организацията по регулиране и преквалификация д-р Рожерио Пинто де Са Гаспар.

Отговорът на Гаспар дойде като коментар на решението на Франция да използва различна ваксина за втората доза за хора под 55 години, които са получили като първа доза ваксината на "АстраЗенека". Решението на френските здравни органи беше взето на фона на констатациите на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че ваксината на "АстраЗенека" може да причини образуване на кръвни съсиреци.

По-рано в петък Франция се присъедини към Германия в решението й да предложи поставянето на различна ваксина при поставяне на втората доза.

В четвъртък Постоянният комитет по ваксинацията към немския институт "Роберт Кох" (STIKO) препоръча, че всеки хора под 60 годишна възраст, получил като първа доза ваксината на "АстраЗенека", трябва да бъде имунизирани с ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna при поставянето на втората доза.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев