АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИНЦ ФИЛИП ПОЧИНА НА 99 ГОДИНИ

Принц Филип
09.04.2021 / 18:16

На 99 години почина съпругът на британската кларица Елизабет Втора принц Филип. Британските политици отдадоха почит на Херцога на Единбург и забележителния му живот като съпруг, баща, дядо, общественик и ветеран от Втората световна война.

Принц Филип прекара по-голямата част от месец март в болница, заради сърдечните му порблеми. Тази сутрин от Бъкингамския дворец съобщиха за кончината му:

„С дълбоко прискърбие нейно величество британската кралица съобщава за смъртта на нейния обичан съпруг. Той почина тази сутрин в двореца Уиндзър“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Херцогът на Единбург е бил еталон и вдъхновение за безброй млади хора в страната.

"Той помогна за развитието на кралското семейство и монархията по такъв начин, че те да останат неоспоримо жизненоважна институция в намирането на хармония и щаствие в живота на цялата ни нация“.

Дълбоки съболезнования поднесоха и лидерът на опозицията Киър Стармър, първият министър на Шотландия Никола Стърджън и главата на англиканската църква архиепископът на Кентърбъри, отчитайки големите заслуги на Херцога на Единбург.

Съболезнования постъпват от цял свят.

Принц Филип се е оженил за принцеса Елизабет през 1947 години, четири години преди тя да стане кралица. По време на 73-годишния им брак той бе неотлъчно до нея, подкрепяйки я в делата ѝ.

През 2017 година принц Филип се отказа от активна дейност след изпълнени повече от 20 000 обществени ангажименти.

Той е роден на гръцкия остров Корфу през 1921 година. На 18 години става кадет в британския кралски военноморски сили.

Участва активно във Втората световна война в Индийския океан и Средиземно море. Награждаван е за храброст. Принц Филип и Елизабет Втора имат 4 деца, 8 внуци и 10 правнуци.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев