АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA ЩЕ СЕ ПРИЛАГА С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ ПРИ ЖЕНИ ПОД 60 ГОДИНИ

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов
07.04.2021 / 21:17

Ваксината на AstraZeneca ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 г. Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след извънредното заседание на ваксинационния щаб.

То беше свикано от здравния министър, след като стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата е потвърдила възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и случаи на образуване на тромбози.

„Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС", посочи той.

Пред медиите бе уточнено, че под особено внимание за прилагането на ваксината ще са жени под 60 г., които употребяват хормонални контрацептиви, имат свръх тегло, хипертония или са пушачи.

Здравните власти подчертаха, че въпреки това оценката на Европейската агенция по лекарствата е, че ползите от оксфордския препарат многократно надвишават риска от възможните странични ефекти. Те уточниха и че страничните реакции се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината.

Богдан Кирилов добави, че в България към този момент няма случаи на усложнения след поставяне на ваксината на AstraZeneca.

В отговор на репортерски въпрос Кирилов отбеляза, че засега не се прави препоръка да се слага втора доза от иРНК ваксина на младите жени, ваксинирани с първа доза на оксфордската ваксина.

По-рано Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) представи заключението си, че съществува връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират.

ЕАЛ не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.

Според ЕМА е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев