АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЯНА ДЕНЧЕВА: ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС ТРЯБВА БЪРЗО ДА СЕ ПРОМЕНИ, ЗА ДА НЯМА ПОВЕЧЕ ОПАШКИ

Румяна Денчева
06.04.2021 / 10:38

Новото Народно събрание трябва да вземе много бързо решение за промени в Изборния кодекс, така че никога повече да няма тези опашки. За това призова в "Денят започва" на БНТ зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Денчева.

"Изборният кодекс, който беше приет преди 7 години, е пипан 20 пъти. И някой сега да намери оправдание, че не може да се пипа, защото имаме скоро избори, за мен ще бъде безсмислено оправдание. Трябва да се пипне онова, което е наложително, например за машинното гласуване", заяви Денчева.

Тя обясни, че още миналата година през септември в Изборния кодекс са се случили едни промени, които нито са били съгласувани, нито са били дълбоко обмислени.

"Първо бяха смесени двата вида гласуване. С машинното гласуване изборът щеше да приключи в момента, в който последният човек гласува с натискане на един код. И щеше да има една дълга разписка 3 метра. 9 човека да я подпишат и да я отнесат в РИК. Щеше да има бързо сверяване три минути и с това щеше да се приключи", уточни Денчева.

Освен че беше смесено машинното и хартиеното гласуване не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни, допълни Денчева.

"Стигна се до този комбиниран протокол, който с тази поправка в закона вече аз не виждам как можеше вече на един много скорошен етап да бъде избегнато. Не си представям днешния ден, ако някой беше опростил протокола, въпреки законовата норма, как сега едни хора щяха да реагират, особено тези, които са под чертата и да търсят оправдание", каза още Денчева.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев