АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЩЕ УЛЕСНЯВА РАБОТАТА НА СЕКЦИОННИТЕ КОМИСИИ

Мобилно приложение ще улесни секционните избирателни комисии
01.04.2021 / 14:24

Мобилно приложение ще улесни секционните избирателни комисии при отразяване на данните от преброяването на бюлетините, съобщиха от областната администрация в Сливен. Председателят на РИК 21 – Сливен Росица Тодорова даде разяснения за използването му, които са поместени в сайта на Районната избирателна комисия https://rik21.cik.bg/ns2021.

На тези парламентарни избори ще се гласува смесено – с машини и хартиени бюлетини, което налага резултатите от ръчното преброяване на хартиените бюлетини и на тези, излезли от машините за гласуване, да се впишат в Протокол-приложение 97-НС-хм от изборните книжа на ЦИК. За да се улеснят работата на секционните комисии и навременното обработване на изборните резултати, е създадено мобилното приложение, достъпна за всеки смартфон /андроид, iOS и др./ https://glasuvai.de/

Приложението проверява дали протоколите са попълнени коректно, при спазване на всички контроли, съгласно одобрените от ЦИК методически указания. Това ще доведе до няколко пъти по-бърза обработка на протоколите от преброителя „Информационно обслужване“ АД – София в изборната нощ.

Работата с приложението от секционните комисии се изразява в две основни стъпки:

1.След като СИК попълни черновата на ПРОТОКОЛА, трябва данните от него да се заредят в приложението за проверка и така да се установи дали контролите са спазени.

2.Когато се получи потвърждение, че попълнените в ПРОТОКОЛА данни са коректни, следва те да се прехвърлят в оригиналния екземпляр на ПРОТОКОЛА и той да се предаде на РИК след края на изборния ден заедно с останалите изборни книжа.

Сигурността на приложението е гарантирана: ТО НЕ СЪБИРА, НЕ СЪХРАНЯВА И НЕ ПРЕПРАЩА ЗАРЕДЕНИТЕ ДАННИ. По същество, това е „ON-LINE КАЛКУЛАТОР“, който проверява релациите (зависимостите) между въведените стойности в ПРОТОКОЛА, съгласно изискванията за попълването им.

Подробните разяснения на председателя Росица Тодорова са поместени в сайта на РИК 21 - Сливен https://rik21.cik.bg/ns2021.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев