АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ДОКЛАДЪТ НА САЩ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА У НАС ЗА 2020 ГОДИНА ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ С КРИТИЧНО ОКО

Борислав Цеков
01.04.2021 / 13:42

„Докладът на САЩ трябва да се чете с критично око и да се разбере какъв е политическият контекст във Вашингтон. В този доклад има много конкретика. Важна е оценката за корупцията и за слабостта на съдебната ни система. Темата с т.нар. македонско малцинство и опитите за налагане у нас на джендър идеологията звучи неприемливо от гледище на българския национален интерес“. Това каза пред БНР юристът Борислав Цеков.

В Доклад за правата на човека у нас за 2020 година, изготвен от Държавния департамент на Съединените щати се посочва, че предприетите от България действия срещу нарушаването на човешките права са недостатъчни.

По думите на Цеков администрацията на Байдън не е в позицията да морализаторства:

„Джо Байдън и Демократическата партия са основните проводници на безогледната цензура в либералните медии и в социалните мрежи в САЩ. България има тежки проблеми с корупцията, но когато критиката идва от американски президент, около когото витаят съмнения за гранд корупция, съмнения, които не се разследват, разбираме, че този двоен стандарт отново девалвира стойността на оценките в този доклад“.

В предаването „12+3“ Борислав Цеков допълни:

„Този тип доклади са тип политически инструмент и са част от наследството на неолибералната геополитическа доктрина, която дълго доминираше в САЩ - доктрината за еднополюсния свят с хегемон САЩ... Тези доклади са полезни неща, но трябва да се четат с критично око и през призмата на националните интереси“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев