АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ, ДЖОНСЪН, МАКРОН И ОЩЕ ЛИДЕРИ ПРИЗОВАВАТ ЗА НОВА ЕРА НА СОЛИДАРНОСТ СЛЕД COVID-19

"Лидери"
30.03.2021 / 11:52

Тримата лидери предлагат глобално съгласие, подобно на това след Втората световна война. Светът се нуждае от глобално съгласие, подобно на това, което беше изградено след Втората световна война, за да защити държавите след коронавирусната пандемия, посочват в съвместно писмено послание за британския вестник "Телеграф" (The Telegraph) британският премиер Борис Джонсън, немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и още 21 световни лидери.

Те заявяват, че коронавирусната пандемия е била "ярко и болезнено напомняне, че никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност".

На фона на нарастващото международно напрежение относно доставките на ваксини, световните лидери призовават за прекратяване на изолационизма и национализма в полза на нова ера на солидарност.

Призивът на 24-те световни лидери, съвместно с д-р Тедрос Гебрейесус, шеф на Световната здравна организация (СЗО), е отправен както в британския The Telegraph, така и в редица други вестници по целия свят, включително Le Monde във Франция, El Pais в Испания и Frankfurter Allgemeine Zeitung в Германия.

Лидерите заявиха, че е необходим договор, подобен на споразумението, сключено след Втората световна война, за изграждане на трансгранично сътрудничество преди следващата международна здравна криза, описвайки коронавирусната пандемия като "най-голямото предизвикателство за глобалната общност от 40-те години на миналия век насам".

В обръщението си те написаха: "По това време, след опустошението на две световни войни, политическите лидери се събраха, за да изградят многостранната система. Целите бяха ясни - да обединят страните, да разсеят изкушенията на изолационизма и национализма и да отговорят на предизвикателствата, които могат да се преодолеят само заедно в духа на солидарност и сътрудничество, а именно мир, просперитет, здраве и сигурност".

Създаването на "пандемичен" договор "трябва да доведе до повече взаимна отчетност и споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в рамките на международната система и с нейните правила и норми", заявиха още световните лидери.

Съвместното им обръщение идва на фона на задълбочаването на напрежението между Великобритания и Европейския съюз по отношение на производството и разпространението на Covid ваксини.

24-те световни лидери също така предупредиха, че независимо от произхода на коронавирусната зараза, бъдещата глобална пандемия беше неизбежна.

Групата, включваща също така ми Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, Марк Рюте, холандския премиер и президентите на Южна Африка, Южна Корея, Индонезия, Тунис и Сенегал, заяви, че ключовият въпрос не е "дали, а кога" ще възникне следващата здравна криза.

Те предупредиха, че "нито едно правителство или многостранна агенция не могат да се справят самостоятелно с тази заплаха", аргументирайки се:

"Заедно трябва да сме по-добре подготвени да предсказваме, предотвратяваме, откриваме, оценяваме и ефективно реагираме на пандемиите по силно координиран начин“.

Други основни цели на "пандемичното" споразумение биха били засилване на международното сътрудничество около системи за предупреждение, обмен на данни и изследвания, както и местното, регионалното и глобалното производство и разпространение на ваксини, лекарства, диагностика и лични предпазни средства.

Това послание идва преди нови кръгове от разговори на правителствено ниво относно перспективата за подобен пакт, като здравните министри на държавите по света ще бъдат събрани на Световна здравна асамблея през май. На срещата ще бъде внесена резолюция, очертаваща плановете за СЗО да засили своята рамка за готовност и отговор на пандемията, заедно с предложение за работна група за договаряне на международен договор.

Предложеният от световните лидери нов договор ще се корени в конституцията на СЗО, която може да привлече други съответни организации и ще подкрепи принципа на "здраве за всички". Международните здравни разпоредби и други съществуващи глобални здравни рамки биха залегнали в основата на договора, осигурявайки "стабилна и изпитана основа".

"Във време, когато Covid-19 използва нашите слабости и разделения, ние трябва да възползваме от тази възможност и да се обединим като глобална общност за мирно сътрудничество, което да се простира отвъд тази криза", посочиха 24-те лидери начело с Джонсън, Меркел и Макрон.

"Изграждането на нашия капацитет и системи за това ще отнеме време и ще изисква устойчив политически, финансов и обществен ангажимент в продължение на много години", заявяват 24-те световни лидери, отправили съвместното послание.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев