АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р СТАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПЛАТФОРМИ Е ПИСАНО ПРЕДИ 4 ГОДИНИ

 Д-р Станимир Хасърджиев
29.03.2021 / 10:10

„Виждаме ново отношение към здравеопазването и ново внимание в здравните предизборни програми, но дали то ще бъде канализирано в нов вид действие и нов вид политика, от която има нужда системата, предстои да видим след изборите“, каза в предаването „Преди всички“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина и основател на Националната пациентска организация.

„Опасявам се обаче, че това в предизборните платформи не е добре застъпено и в достатъчна степен, в тях виждаме всичко познато старо, без да виждаме уроците, които ни даде пандемията.

Реформа в здравеопазването е винаги необходима, защото това е една система, която се развива много бързо. Защо обаче това у нас не се случва, защо върви с тежки темпове, две крачки напред, пет назад, защо е тази липса на експертиза в държавата администрация в здравеопазването, откъм кадри, които да ни вкарат поне в 20 век, ако не в 21 век? Обезкървена е администрацията в здравеопазването напълно.

Системата е оголена от експерти и кадри на средно чиновническо ниво, но те са гръбнакът на държавата. Независимо от политическите сили, които идват след изборите, те подменят първо администрацията и така експерти не се създават", каза още д-р Хасърджиев.

"За медицинските кадри не видяхме дори наченки за модерно мислене, концепция за нуждата от нов тип професия, армия от хора трябват, това не е задължително да са лекарите и медицинските сестри, нито дума за парамедицинските специалности не видяхме в нито една от платформите, и то в достатъчно добра степен развито от общото понятие за парамедик.

В платформите видяхме неща писани, сякаш преди 4 години. Но пък има все пак по-голямо внимание, но то нямаше как при тази пандемия", каза още д-р Хасърджиев.

"Данните за смъртността от коронавируса у нас показват трагичното състояние на нашата здравна система, откъм кадри, апаратура, знания и алгоритми, които не са ясно разписани за лечението на Covid-19. Системата ни издиша от всички страни. До болниците трябва да стигат тези хора, които се нуждаят от болнично лечение. Но никой не каза докога и в кои случаи болният може да остане за домашно лечение", каза още специалистът.

Той подчерта и че цяла година не е осигурена възможността за дистанционни прегледи. Хасърджиев посочи, че първите ваксинирани е трябвало да бъдат най-уязвимите групи, а не да се подбират хората на база професии.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев