АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р НИНА ЯНЧЕВА: РЕШЕНИЕТО НА ПАНДЕМИЯТА ЩЕ Е В ПРОТИВОВИРУСНО ЛЕЧЕНИЕ НА РАНЕН ЕТАП

Д-р Нина Янчева
26.03.2021 / 09:45

Фармацевтичната компания „Пфайзер“ разработва лекарство за Covid-19, подобно на препаратите, с които се лекува ХИВ - инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки.

Разработва се както перорален, така и венозен медикамент, уточни в интервю за БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.

Препаратът, по който работи „Пфайзер“, принадлежи към група медикаменти, установени от средата на 90-те години, поясни д-р Янчева. По думите й те блокират специфичен ензим, който е наличен и при коронавирусите.

Медикаменти за лечение на ХИВ се разработват вече 30 години. На база на познанията за тях са разработени такива за хепатит С с висока ефективност - 98%, отбеляза Нина Янчева.

Това, което д-р Янчева определи като добро, са проучванията за над 200 противовирусни медикамента, „защото това ще е решението на пандемията – когато има конкретно противовирусно лечение и то за ранно лечение“.

Ремдесивирът се прилага само венозно в болница, а ефективността му е по-висока, когато се прилага на ранен етап. Хората, стигащи до болнично лечение не са в този етап, акцентира върху това противоречие д-р Янчева.

Има медикамент във втора-трета фаза на проучване, за който скоро ще има данни, изтъкна д-р Нина Янчева, която възлага надежди на това лекарство. Монопиравир е от друга група, той се оприличава на тамифлу, посочи тя:

„Първоначално е проучван за грип, но се оказва, че при хора с Covid, ако се приложи рано, много бързо – в рамките на пет дни, намалява до минимум количеството вирус. Това ще е медикамент за ранно лечение – още в амбулаторни условия, извън болницата. Това е доста голяма надежда.“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев