АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУЛМОЛОЗИ НАСТОЯВАТ ДА БЪДАТ В СПИСЪКА НА РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВАТА ЛИНИЯ С COVID-19

Доц. Диана Петкова, заместник-председател на БДББ
25.03.2021 / 11:41

„Към УС на Българското дружество по белодробни болести постъпи искане от около 50 – 60 пулмолози от доболничната помощ, които приемат пациенти с остри инфекции. Те настояват да бъдат включени в списъка на работещите на първата линия медици с Covid-19. За нас това е пропуск и ние поискахме да се направи тази корекция от здравните власти“, каза в „Преди всички“ доц. Диана Петкова, заместник-председател на БДББ.

"Това са лекари, които всекидневно приемат хора с пневмонии, които не са достигнали до болничната помощ, но тези колеги поеха тяхното лечение и те също трябва да получат финансово възнаграждение, за да има някаква равнопоставеност. Да, корекцията на методиката изисква време, но аз се надявам, че след този глас на пулмолзите, ще се направи необходимото за тези 50 - 60 пулмолози", обясни още доц. Петкова.

Тя посочи също, че инфекцията от Covid-19 не трябва се подценява, а мерките трябва да се вземат своевременно при едно заразяване.

"И тъй като и занапред ще живеем с тази болест, трябва да се преосмислят за в бъдеще стратегиите, програмите за проследяване на тези болни, обезпечаването на финансирането за тези пациенти. За щастие проблемите на белия дроб се възстановяват след 6 месеца, но за част от тях ще са необходими дългосрочно диспансерно наблюдение и домашно кислородолечение, в тази посока държавата трябва да се подготви, за да се осигури на хората добро лечение", каза в заключение доц. Петкова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев