АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АВСТРИЯ ЗАТЯГА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ЗА ВЕЛИКДЕН

Рудолф Ансхобер
25.03.2021 / 10:07

Трите източни федерални провинции на Австрия - Виена, Долна Австрия и Бургенланд ще въведат нови ограничения за великденските празници поради нестабилната епидемиологична ситуация. Това съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС, позовавайки се на изявление на министъра на здравеопазването Рудолф Ансхобер.

По думите на министъра, по време на Великден в тези три региона се планира да се положат усилия за намаляване на социалните контакти, увеличаване на обема на тестване на населението, разширяване на списъка с места, където ще бъде въведено задължителното носене на защитни маски. "На Великденските празници ще бъде въведен етап на блокиране, т.е. от 1 до 6 април", каза министърът. От 7 април е планирано тестване за коронавирус за достъп до нехранителни магазини.

От 1 до 6 април, заведенията за грижа за тялото, нехранителните магазини и търговските центрове ще бъдат затворени, респираторни маски FFP2 ще трябва да се носят на улицата в места с много хора. Предвижда се граничен контрол със съседните страни от изток (Чехия и Унгария), ще бъде задължително и носенето на маски в затворени помещения, когато повече от един човек се намира в едно и също помещение. Часовете в училищата след Великден също ще бъдат трансформирани в дистанционни

"Ние искаме да въведем ограничението за напускане на дома, както беше по време на коледните празници. От 00:00 до 24:00 с пет добре известни изключения", каза министърът.

Както съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, излизането от карантината в Австрия след Великден ще става по региони, в зависимост от епидемиологичната ситуация във всеки от тях. Австрийското правителство планира да отвори улични тераси на ресторанти и кафенета, които да обслужват гостите от 27 март като част от постепенното излизане от карантината, но все още не е определило конкретна дата. Строгата карантина на Австрия беше облекчена през февруари. Ограниченията за туризъм, спорт, култура и кетъринг продължават да се прилагат от ноември 2020 г.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев