АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОН С ПРОГРАМА ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ

МОН
24.03.2021 / 20:19

Програма за оптимизиране на академичния състав в университетите бе публикувана за обществено обсъждане от Министерството на образованието. Предвижда се 33 държавни висши училища да получат 4 милиона лева за обезщетения на 1000 пенсионирани преподаватели над 65 години.

Оптимизацията се налага заради продължаващите демографски промени в страната, стремежа за повишаване ефективността на разходите за висшите училища и големия дял на академичния състав в предпенсионна възраст.

Очакваните ефекти от нея са повишено качество на образованието чрез поставяне на висшите училища в реална конкурентна национална и международна среда и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия академичен състав.

От просветното министерство изтъкват, че във висшите училища продължават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които реализират определен хорариум и по този начин не се дава възможност на по-младите членове на академичния състав да получават съответно натоварване с аудиторна заетост и възможност за развитие.

Програмата за оптимизация на академичния състав ще се изпълнява от 1 май до 31 декември

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев