АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ СА НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ ГАРАНТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
23.03.2021 / 18:44

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Вотът на поставените под карантина, организирането на достатъчно мобилни избирателни секции, затрудненията при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини, както и дебатът за въвеждане на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборите протоколи, бяха част от темите на срещата между президента Румен Радев и представителите на ОССЕ:

"Всички знаем, че честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията. Легитимността на всеки избор се състои в масовото участие на гражданите. Доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях".

Ръководителят на мисията наблюдатели Корин Йонкър посочи:

"И въпреки, че за девети път наблюдаваме избори в тази страна, няма да сравняваме с предишни избори, нито с избори в други държави. Стандартите са това, върху което ще се съсредоточим, в критериите както на заключенията, така и на препоръките".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев