АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТИ НА EMA ЩЕ ПЪТУВАТ ДО РУСИЯ ЗА ПРЕГЛЕД НА ВАКСИНАТА "СПУТНИК V"

EMA
22.03.2021 / 19:39

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи в понеделник, че служители от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще посетят Русия на 10 април, за да проучат ваксината срещу Covid-19 "Спутник V" и да направят преглед на проведените с нея клинични изпитвания.

По-рано този месец базираната в Амстердам EMA публикува проучвания за руската коронавирусна, след като редица европейски държави изразиха интерес към ваксината, докато две държави, Словакия и Унгария, одобриха "Спутник V", извършвайки независими прегледи.

През миналата седмица Германия и Италия обявиха намеренията си за провеждане на собствени изпитвания на руската ваксина в рамките на техните страни, ако EMA не успее да го направи.

В събота управителят на италианския централен регион Лацио Никола Зингарети пък съобщи, че изследователи от италианския Национален институт по инфекциозни болести Lazzaro Spallanzani (INMI) ще посетят производствените обекти на руската ваксина "Спутник V".

"След няколко дни ще бъде постигнат първия договор за научни опити на ваксината "Спутник V" по отношение на изучаването на варианти на коронавируса - естествено в очакване на разрешението на ЕМА", обяви Зингарети.

Неговото изявление дойде само ден, след като премиерът Марио Драги заяви, че Италия обмисля закупуването и администрирането на "Спутник V" въпреки липсата на координирано решение от Европейския съюз.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев