АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВНР ОБЯВИ ДВАМА РУСКИ ДИПЛОМАТИ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА

МВнР
22.03.2021 / 18:08

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, след като главният прокурор Иван Гешев информира външния министър, че са събрани доказателства, че са извършвали разузнавателна дейност у нас. Новината идва след като миналия петък от държавното обвинение обявиха, че са разкрили група от настоящи и бивши български военни, шпионирали в полза на Москва.

Засега липсва официално потвърждение, че имено двамата руски дипломати, изгонени от България, са били контактът в руското посолство на българите.

В рамките на досъдебни производства, които прокуратурата е образувала по сигнал на ДАНС, са открити данните, че двамата руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Само за последната година шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата - все след разследвания на държавното обвинение по данни на ДАНС

За разлика от предишните случаи няма информация нито за периода, в който са го правили, нито от каква секретна информация са се интересували.

Двамата руски граждани, които по неофициална информация са офицери от руското външно разузнаване, имат 72 часа да напуснат страната.

Светкавична реакция на Руското посолство в София

"Със съжаление сме принудени да констатираме, че този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог. Руската страна си запазва право за ответни мерки", гласи постът на страницата на посолството във Фейсбук.

Новината за поредните руски дипломати, които до часове трябва да напуснат България, дойде часове след съдебното продължение на шпионската афера с българско военно участие, доказателства, за която прокуратурата презентира в петък.

След почти 24-часов маратон, два състава на Софийския военно - окръжен съд оставиха за постоянно в ареста т.нар. "Резидент" - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство, която била връзка между групата за шпионаж и служител в руското посолство, зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура в Парламента, който е бивш военен, Любомир Медаров и един действащ служител на Министерството на отбраната. В групата, чието разкриване беше обявено от главния прокурор Иван Гешев за безпрецедетно в историята ни след 1944 година, има и шести участник. За него постоянен арест изобщо не беше поискан, заради пълните му самопризнания.

Последното заседание в Софийския военно - окръжен съд е приключило тази сутрин в 5 часа и 13 минути, защото, обясниха от съда, адвокатите на обвинените в шпионаж искали да четат доказателствата и това нарушило график.

Два часа по- късно главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър:

"Поредната "реформа" почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати".

Съдебното продължение на шпионската афера ще е пред Военно -апелативния съд, пред който адвокатите на петимата обвиняеми ще обжалват постоянните им арести.

Защитникът на Иван Илиев - Петър Петков и военният прокурор Стоян Лазаров - единствените, които вчера застанаха пред медиите, се разминаха за това имали доказалства в полза на обвинението за шпионаж в полза на Русия:

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев