АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ПРИЕ МЕТОДИЧЕСКИТЕ УКАЗАНИЯ ЗА РАБОТАТА НА РАЙОННИТЕ КОМИСИИ

Изборен кодекс
19.03.2021 / 18:33

В изборния ден на 4 април районните избирателни комисии ще следят за изпълнението на Изборния кодекс и ще упражняват контрол върху дейността на секционните избирателни комисии и на подвижните СИК на територията на района. Това са част от методическите указания за работата на районните комисии, които ЦИК прие.

След 7:00 сутринта на 4 април районните комисии ще проверяват открит ли е изборният ден във всички секции, явили ли са се всички членове на секционните комисии, на подвижните СИК, има ли кворум за започване на дейност.

Когато до един час след откриването на изборния ден не се яви някой от членовете, районната комисия ще назначава на негово място резервен от партията или коалицията, която е направила предложението за неявилия се.

Районните комисии ще разглеждат жалбите против решения и действия на секционните комисии, подадените сигнали, ще извършват проверка на място, ще се произнасят по тях незабавно с решение до един час от постъпването им и не по-късно от края на изборния ден.

В помощ и под контрол на комисиите работи изчислителен пункт.

При въвеждането на данните от протоколите на секционните комисии в изчислителния пункт може да присъства само по един наблюдател от една и съща неправителствена организация, по един застъпник на кандидатски листи и само по един представител на политическа партия, коалиция или инициативен комитет, като на тях ще се осигуряват места с пряка видимост към компютрите, на които се въвеждат данните.

Не по-късно от 48 часа след приключване на гласуването Районната комисия сканира и публикува на интернет страницата си протокола с данните от гласуването в изборите за народните представители.

Същият е и срока протоколите и изборните книжа да бъдат предадени в ЦИК.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев