АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОН ГИЦОВ: НЯКОЙ ЗАБЛУЖДАВА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР

Антон Гицов
17.03.2021 / 11:33

Европа и светът да обхванати от коронавирусната пандемия, бедствие, борбата с което не е лека. Но за да е успешна тя и за да може населението във всяка една страна да съзнава размера му и съответно да има психологична нагласа и готовност да участва в тази борба, дълг на правителствата е да го осведомяват за реалното положение на нещата. Това важи с особена сила за България, която към 1 март беше на първо място в ЕС по смъртност. Ето защо всяко невярно изложение на фактите е противопоказно.

На 15 март българският премиер Борисов заяви следното:

“Тъй като има много псевдоексперти, които дават пример с Унгария, Гърция или Сърбия, нека припомним, че мерките там са тотален локдаун – затворено всичко или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите например в Унгария са три пъти по-лоши, отколкото в България“

Българският премиер изглежда е сериозно подведен за реалните показатели, а той е човекът, който би трябвало да бъде осведомен за реалното положение в страната и как то е сравнимо с други държави в Европа и света.

Ето какви са данните на американската статистическа организация „Статиста“, която дава информация са усреднената смъртност за последните 7 дни към 15 март 2021г.:

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

Средно смъртността в България (цифрите са закръглени до по-близката стойност) е 75 души на един милион население. За Унгария, според сведенията на премиера, ако показателите са три пъти по- лоши, смъртността би трябвало да бъде 225 души. Съгласно „Статиста“ обаче смъртността в тази страна е 99 души, една несъществена разлика, като положението може да се промени в полза на Унгария, като се има предвид, че тази страна поради недостиг на ваксини се снабди с руска и китайска ваксина, а България, поради недостиг на ваксини, продължава да е на последно място по брой ваксинирани в ЕС. Всъъщност то вече се и променя, за 16 март починалите за денонощието в Унгария са 143 души при 9.8 млн. население срещу 187 за България.

Статистичните данни на американската агенция показват и други тревожни неща, именно, че България не само продължава да бъде в челните места по смъртност в Европа, но по сравнение с други страни у нас смъртността е няколкократно по- висока.

Ето броят починали на един милион население за някои държави: Словения-18, Хърватия-17, Румъния- 27, Франция- 14, Холандия- 12, Германия- 15, Великобритания- 14, Дания и Финландия- само два случая дневно. Даже в Швеция, която отказа да прилага локдауни, за последната седмица усреднената смъртност е 14 души.

Съгласно данните от българския Единният информационен портал за 15 март, починалите за последното денонощие са 51 души и от приложената информация се вижда, че мнозинството са възрастни хора, почти всички, с няколко изключения на възраст между 64 до 88 години а и с типични за възрастта им придружаващи заболявания. Тези данни потвърждават известният факт, че възрастното население е най- застрашено и то би трябвало да е поставено в челна, а не в четвърта група за ваксиниране съгласно графика на Националния ваксинационен план. И този сегмент от населението ще продължава да дава жертви, поради липсата на ваксини. А някои от жертвите са особено скъпи, защото са от културния елит на нацията.

В един единствен ден в понеделник починаха музикантът и основател на група Тангра Константин Марков на 72 години, журналистът и фотограф Стефан Джамбазов, бивш директор на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, на 70-години и дългогодишният главен редактор на седмичния вестник "Култура" Христо Буцев на 74 години.

Този фактор беше осъзнат в други европейски страни, които вместо да се оплакват, че световните фармацевтични компании, в преследване на търговски интерес, не изпълняват ангажиментите си за навременни доставки, започнаха да си доставят ваксини от Русия и Китай.

„На мен не ми трябват обяснения, а ваксини“- каза унгарския премиер Орбан. Чехия и Словакия също си договориха руски ваксини, а Русия постигна договореност за производство на своята ваксина в Италия.

Позицията на българското правителство по отношение на тази възможност е учудваща. Трябвало е да изчакаме одобрение от Европейската комисия по лекарствата на руската ваксина и тогава може да я договаряме. Защото, както обясни българският премиер сме били дисциплинирани членове на ЕС. Но защо трябва да бъдем дисциплинирани като прочутият Гюро Михайлов, който през 1880г. охранявал пловдивска банка, която била обхваната от пожар, но той не напуснал банката, защото от поста му можело да бъде освободен само от началника на караула, и така загинал? Нали става за спасяване на човешки животи, при това ако Гюро Михайлов наистина е имал задължение да спазва устава, представители на Европейската комисия в последно време дадоха ясно да се разбере, че отделните държави, които изпитват недостиг на ваксини, може да си договарят такива с Русия и Китай. С една дума нищо не ни пречи да договорим руска ваксина, която в момента се прилага в десетки страни в света и качеството и се признава от световни експерти.

Българският премиер вероятно е бил подведен и относно рестрикциите в някои страни и държави и по- специално в Сърбия. Там тотален локдаун до към средата на март нямаше. Молове, ресторанти, кафенета, барове, фитнес центрове, кинозали театри бяха отворени, единствено имаха часови график и предписания за дистанция, който трябва да спазват. Едва сега от вторник се предприема локдаун поради усложнената обстановка. Но натам както личи по всичко върви и България, ако се съди по заявлението на шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след среща с Оперативния щаб, здравния министър проф. Ангелов и кмета на София Йорданка Фандъкова, че в София и София-област вероятно ще се затворят училищата, детските градини, моловете, ресторантите, фитнесите, кина и театри, като и всички културни мероприятия.

Вече се изказват и мнения, че ако нещата вървят така, може и да се отложат изборите - дали това ще бъде в нечии интерес може само да се гадае.

На 16 март премиерът Борисов участва на среща във Виена с премиерите на Австрия, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия, страни които се оплакват от недостиг на ваксини.

От Виена Борисов заяви: „Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина на срещана на лидери във Виена“.

Но българският премиер дължи на обществеността пояснение на тези негови думи - кой е казал и защо на тези шест премиери да се въздържат от руска и китайска ваксина?

Защото на 4 март "Политико" цитира Тиеро Бретон, комисарят по вътрешния пазар на ЕС, който заяви, че ако страните искат да купуват руската ваксина Спутник V, или китайската Синофарм, това е добре, няма проблем. Той коментира изявлението на канцлера на Австрия Курц, че ЕС са бави в осигуряването на ваксини, и че Австрия трябва да потърси и доставки извън ЕС така: "Ние сме глобален свят. Така че е абсолютно нормално канцлера Курц да каже, че Австрия трябва да потърси доставки извън ЕС, защото не може да се разчита само на европейски ваксини, защото да, това е така". А на 5 март говорителят на ЕС Ерик Мамер поясни, че в ЕС е предвидена и процедура за спешни покупки от страните членки на ЕС извън одобрените доставчици от страни, не членки на ЕС.

Спорно е и решението на премиера Борисов да се спре ваксинацията с разполагаемата ваксина Астра Зенека, защото тя застрашава изпълнението на Националния ваксинационен план. Вярно е, че ред европейски страни спряха временно използването и, получи се нещо като психоза, но е и вярно, че други страни не взеха такова решение.

Както и че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ваксината е безопасна. И възниква въпросът - не трябва ли държавниците да се вслушват в мнението и препоръките на СЗО и ЕМА, преди да взимат важни решения като спирането на ваксинацията с Астра Зенека?

Ние не знаем и дали не се подлива вода на Оксфордската ваксина от конкурентни мощни фармацевтични корпорации, подкрепяни от своите правителства, защото такива опити имаше още когато Оксфордската ваксина първа започна да се прилага и налага като цена и достъпност.

Истинната е , че колкото повече време губим, толкова повече хора ще загубят живота си, а биха могли да бъдат спасени, ако навреме са ваксинирани.

А управляващите може да бъде неприятно изненадани, ако семействата на жертви на Ковид 19, поради неваксиниране, тръгнат да съдят правителството в България или в Брюксел.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев